Hoe zit het met de zorgverzekering als je in het buitenland woont?

Heb je je droombaan over de grens gevonden, een exotische man of een nieuwe uitdaging? Dan zijn er veel dingen die je moet regelen en waar je op moet gaan letten. Zo moet je uitzoeken hoe dat dan zit met je nationaliteit, wetten en regels, maar ook je zorgverzekering! Zo sluit je een zorgverzekering af, gebaseerd op drie verschillende situaties. Hieronder lees je daar meer over.

Zorgverzekering buitenland: ik ben binnen een jaar terug

Wanneer je weet dat je binnen een jaar weer terug bent, laat je je Nederlandse zorgverzekering gewoon staan. Per aanbieder is er verschil in welke poliswaarde gehanteerd wordt en of de verzekering die je kiest ook voldoende dekking geeft voor het land waar je verblijft. Over het algemeen dekt de goedkoopste zorgverzekering natuurlijk anders dan een duurdere, uitgebreide variant.

Zorgverzekering buitenland: ik ben langer dan een jaar weg

Wanneer je nu al weet dat je langer wegblijft dan een jaar, dan is het verstandig om advies in te winnen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zij bepalen voor jou of je verzekerd blijft voor de sociale verzekeringen, zoals de AOW en zorgverzekeringenwet. Via hen weet je ook of je Nederlandse zorgverzekering mag blijven staan.

Zorgverzekering emigreren naar het buitenland

Ben je van plan om het buitenland als vaste woonplaats te hanteren? Dan moet je er goed op letten of je nog jouw Nederlandse zorgverzekering aan mag houden. Wanneer je bijvoorbeeld niet meer in Nederland woont, maar hier wel blijft werken, dan ben je verplicht je Nederlandse zorgverzekering aan te houden.

Emigreer je naar een verdragsland?

Voordat je vertrekt vraag je in Nederland bij jou zorgverzekeraar een 106-formulier aan. Met dit formulier hebben jij en je gezin recht op wettelijk verzekerde medische zorg in het land waar je woont. Je levert het gewoon in bij een gekozen zorgverzekeraar in het land waar je woont en de rest spreekt voor zich.

Bron: vergelijkdezorgverzekeringen.nl