Een tv in de slaapkamer, waar moet je op letten?

Lijkt jou niets lekkerder dan van onder de wol tv te kunnen kijken? Vroeg naar bed, Canalplus aan en wegdromen bij een romantische film of op een luie zondag vanuit bed je favoriete serie bingen? Tv-kijken vanuit bed brengt voor- en nadelen met zich mee, maar als je eenmaal hebt besloten dat je een tv in de slaapkamer wilt plaatsen, dan is er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden. Waar ga je de televisie bijvoorbeeld neerzetten, wat is een geschikt formaat en hoe zorg je er voor dat de tv geen afbreuk doet aan de sfeer in de slaapkamer? Lees hier tips om op te letten bij het plaatsen van een tv in de slaapkamer.

Positie

In de meeste gevallen zul je de tv tegenover het bed plaatsen, op een tv-meubel of aan de muur. In kleinere slaapkamers kun je ruimte besparen door de tv aan het plafond te hangen. Ga je voor luxe en heb je er het budget voor? Dan is een bedframe of voetbord waar de op afstand bedienbare tv door een liftsysteem uitkomt misschien wat voor jou. Waar je de tv ook plaatst, houd in ieder geval rekening met de hoogte en de kijkhoek. Houd de bovenkant van het scherm precies op de kijklijn, als je liggend vanuit bed tv zou kijken en kantel een tv met beugel wat naar voren voor extra gemak bij het tv-kijken.

Afstand en formaat

Waarschijnlijk is de afstand tussen jou en de tv in de slaapkamer een stuk kleiner dan in de woonkamer, dus kies bij voorkeur voor een wat kleiner formaat. Je kunt de gunstigste kijkafstand berekenen door de schermdiagonaal van de tv te vermenigvuldigen met 2. De ideale afstand is namelijk 1,5 tot 2,5 keer de diagonale schermgrootte van de tv. Dit betekent in de praktijk dat je voor een scherm van 55 inch (140 centimeter) al minimaal 3 meter van het scherm af moet zitten.

Houd het netjes

Het is natuurlijk wel zo fijn als de nieuwe tv een beetje goed blendt in de slaapkamer en de ontspannen sfeer niet te veel verstoort. Kies dan ook voor een tv-meubel dat past in de stijl van je slaapkamer en bespaar ruimte door hier meteen een opbergplek van te maken. Werk snoeren en kabels netjes weg door deze samen te bundelen en in kabelgootjes of holle plinten zoveel mogelijk uit het zicht te houden. Met deze tips lukt het vast om de tv op de juiste manier in de slaapkamer te plaatsen.