Zilvervisjes: wat zijn ze en hoe pak je ze aan?

Zilvervisjes kunnen geen directe schade opleveren voor de gezondheid, toch kunnen ze wel de nodige schade aanrichten in huis. Er is dan ook bijna niemand die er echt op zit te wachten om deze insecten in huis aan te treffen. Helemaal omdat het soms zelf een hele plaag kan worden. Voordat je het weet zit het huis bomvol met deze insecten. Maar wat zijn zilvervisjes nu eigenlijk precies? Waarom komen ze in jouw huis? En hoe kun je zilvervisjes bestrijden? In dit artikel vind je alles wat je moet weten.

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes hebben een zeer karakteristiek uiterlijk. Wanneer je er ooit één hebt gezien, zal je ze uit duizenden herkennen. Ze vallen vooral op door hun kleur, schubbige uiterlijk en de manier waarop ze voortbewegen. Om voort te bewegen zullen ze een beetje heen en weer wiebelen. Hierdoor lijken ze best wel een beetje op een vis. Daarnaast hebben ze ook nog eens de gewoonte om vochtige ruimtes op te zoeken. Dit is voor hun het prettigst. Dit versterkt weer de gedachte dat ze stiekem bij de ‘vissen familie’ horen.

Deze insecten kunnen ongeveer een centimeter groot worden en hebben twee voelsprieten aan de kop. Ze hebben geen vleugels en kunnen dus enkel voortbewegen door te wiebelen. Dit kan echter nog best snel gaan. Het is geen traag insect.

Waarom komen ze in huis?

Zilvervisjes zijn vooral dol op vochtige ruimtes. In een vochtig huis zul je dus logischerwijs meer zilvervisjes aantreffen. Tref je plotseling meerdere zilvervisjes in dezelfde ruimte aan? Dan is dit een goede reden om de luchtvochtigheid en de ventilatie te controleren. Deze vleugelloze insecten bevinden zich namelijk graag in een ruimte waar de luchtvochtigheid voor mensen eigenlijk te hoog ligt.

Hoewel je dus niet op deze insecten zitten te wachten, kunnen ze wel een goede waarschuwing geven. Dit is namelijk een prima indicatie dat het in de ruimte te vochtig is. Dat de luchtkwaliteit niet in orde is. Dit blijkt in steeds meer woningen het geval te zijn. Zeker sinds we beter zijn gaan isoleren. Hierdoor is er onvoldoende ventilatie mogelijk en verslechtert de kwaliteit van de lucht in huis.

Besef goed dat zilvervisjes zich snel kunnen voortplanten als jouw woning een prettige leefomgeving is. Een vrouwtje kan in haar leven maar liefst 100 eitjes leggen. Als de zilvervisjes zich eenmaal in huis hebben gevestigd, kan het daarom erg lastig worden om ze allemaal te bestrijden. Hierdoor ontstaat al snel een plaag.

Zilvervisjes bestrijden

Er zijn diverse bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar waarmee je een zilvervisjesplaag kunt uitroeien of voorkomen. Er zijn zelfs apparaten verkrijgbaar die een afwerend geluid produceren.

Wanneer je echter enkel de symptomen aan blijft pakken, zullen de zilvervisjes uiteindelijk steeds weer terugkomen. De beste manier om het probleem voor eens en voor altijd aan te pakken is door simpelweg de luchtkwaliteit te verbeteren. Door te zorgen voor betere ventilatie.