Vijf tips om je woonkamer gezellig te maken deze winter

De herfst is in volle gang en het duurt niet lang meer of Koning Winter klopt aan de deur. Tijd dus om je woonkamer helemaal in warme wintersfeer te brengen! We geven je vijf tips voor een gezellige winter-woonkamer.

Kaarsen

Haal kaarsen in huis! Kaarsen geven een fijn, warm licht op koude winteravonden en zorgen voor extra gezelligheid. Heb je grotere kaarsen dan geven ze zelfs vaak voldoende (sfeer) licht om de gewone verlichting in je woonkamer uit te doen! Pas wel op als je huisdieren of kinderen hebt en zorg voor een veilige omgeving als je kaarsen laat branden.

Vitrage gordijnen

Vitrage gordijnen houden nieuwsgierige ogen buiten en dempen de felle zon op heldere winterdagen. Het zijn echte sfeermakers die op maat verkrijgbaar zijn in veel verschillende kleuren. Combineer je vitrage gordijnen met andere raamdecoratie zoals verduisteringsgordijnen, dan houd je op koude dagen de warmte binnen. Ideaal als je energiebesparende maatregelen wilt treffen.

Haal kleur in huis

In de winter doen warme kleuren het goed. Daarbij kun je denken aan aardetinten zoals terra en okergeel, maar ook dieprood geeft een gevoel van warmte. Wil je niet dadelijk met de schilderskwast aan de slag om de muren een andere kleur te geven, dan kun je er ook voor kiezen kleur aan te brengen met plaids die je over stoelen en banken drapeert, of met een wandkleed aan de muur.

Decoratie

Kleur kun je ook in huis halen met decoraties. In de winter doen droogbloemen het heel goed in een ruimte. Ze geven een gevoel van voorjaar. Maar ook een kamerden of een paar takken hulst in een vaas passen helemaal binnen de winterse sferen in een woonkamer. En natuurlijk mogen kerstdecoraties niet ontbreken! Heb je veel decoraties en kun je niet kiezen? Zet de ruimtes niet te vol met tientallen decoraties, maar wissel bijvoorbeeld iedere week een paar stukken, zodat je interieur altijd blijft verrassen voor jezelf en je bezoek.

Sfeerverlichting

De winter wordt niet voor niets ook wel ‘de donkere dagen’ genoemd. Op een heldere winterdag kan de zon fel schijnen, maar op bewolkte dagen (met sneeuw) kan het overdag best donker zijn. Sfeerverlichting is dan ideaal. Lampen met dimmers die je naar believen wat feller of minder fel kunt zetten jagen de donkere hoekjes in de woonkamer weg en geven een knusse uitstraling.