Waar je op let bij Chloorhexidine in mondwater!

Naast 2 keer per dag je tandenpoetsen, zijn er nog meer dingen op het gebied van mondverzorging die je kan doen. Zo adviseert de tandarts je ook om te flossen tussen je tanden in zodat etensresten ook van moeilijke plaatsen verwijderd wordt. Veel mensen maken ook gebruik van mondwater om achter gebleven bacteriën te doden en af te komen van een slechte adem. De meest voorkomende stof in mondwater is Chloorhexidine. Hieronder lees je waar je bij deze stof rekening moet houden.

Mondwater met Chloorhexidine goed of slecht?

Chloorhexidine is een antibacteriële stof en wordt vaak vergeleken met jodium, dat vaak wordt gebruikt om wonden te ontsmetten. Hoewel de stof vrij effectief schadelijke bacteriën in de mond kan doden, kleven er ook nadelen aan het gebruik van mondwater met chloorhexidine.

Wat zijn de nadelen?

Ondanks de ontsmettende werking, kan de stof helaas ook voor de nodige bijwerkingen zorgen. Een veel voorkomende bijwerking is dan ook verkleuring van tanden en tandvlees. Het gaat dan meestal wel om egale verkleuring, toch valt het duidelijk op. Het gebit ziet er hierdoor beetje bij beetje minder fris uit.

Ook kan de stof zorgen voor irritaties van het zachte weefsel in de mond, zoals het tandvlees en gehemelte. Wanneer je sowieso al snel last hebt van gevoelig tandvlees, let je extra goed op. De nadelen zullen bij jou nóg eerder optreden.

Ook kan de stof leiden tot pijnlijke sfeertjes zweertjes en aften in de mond, die pas weer verdwijnen wanneer je Chloorhexidine vermijdt.

Als laatste nadeel is het zo dat de stof reageert met veelvoorkomende stoffen in tandpasta. Wanneer Chloorhexidine en sodiumlaurylsulfaat samen komen, ontstaan kleine kristallen. Deze kristallen worden als onprettig ervaren en verminderen ook de bescherming die tandpasta hoort te bieden.

Moet ik Chloorhexidine dan vermijden?

Het antwoord hierop is ja. De voordelen van de stof, wegen niet op tegen de nadelen. Je kiest dus het best om deze stof te mijden. Het lost weliswaar enige mondproblemen op, maar veroorzaakt daarmee weer andere klachten.

Meer weten over wat te doen tegen slechte adem? Klik hier voor meer informatie over slechte adem.

Bron: Vraagdetandarts.nl