Waar een verantwoorde shampoo aan moet voldoen

Verantwoorde shampoo

Als je op zoek bent naar een verantwoorde shampoo, is het belangrijk om te weten wat je moet zoeken. Je kunt niet zomaar elke shampoo uit het schap pakken en die gebruiken als je graag verantwoord wilt zijn. In veel shampoos zitten vervuilende ingrediënten of het productieproces is onverantwoord verlopen. Hier zijn een paar punten waar verantwoorde shampoos en shampoobars aan zouden moeten voldoen:

 

Het is dierproefvrij

Dierproeven voor cosmetica zijn wrede en onethische praktijken, dus het is belangrijk om te kiezen voor een shampoo die op een humane manier is getest. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen en zijn daarom overgeleverd aan de goedheid van degene die de test uitvoert. Het testen gaat echter vaak gepaard met veel pijn en stress en levert onnodig trauma op voor dieren. Het is daarom beter om een dierproefvrije shampoo te gebruiken. Zoek naar merken die expliciet vermelden dat ze geen dierproeven doen of dat hun producten dierproefvrij zijn.

 

Natuurlijke ingrediënten

Het is beter om een shampoo te kopen die gemaakt is van natuurlijke ingrediënten in plaats van chemicaliën. Natuurlijke ingrediënten zijn niet alleen beter voor je haar en hoofdhuid, maar ze zijn ook beter voor het milieu. Stoffen als SLS, parabenen en siliconen zijn slecht voor je gezondheid en ze vergaan nauwelijks wanneer ze in het milieu terecht komen. Zoek daarom naar shampoos met natuurlijke oliën, kruiden en plantenextracten in plaats van synthetische chemicaliën.

 

Het is biologisch afbreekbaar

Als je shampoo in het riool terechtkomt, is het belangrijk dat het biologisch afbreekbaar is zodat het niet schadelijk is voor het milieu. In veel shampoos zitten chemische stoffen die pas vergaan na een aantal eeuwen. Als die in de natuur terechtkomen heeft dat nare gevolgen voor dieren en planten. Zoek naar shampoos met biologisch afbreekbare formules of gebruik zeep in plaats van shampoo voor een milieuvriendelijk alternatief.

 

Het is vrij van schadelijke chemicaliën

Er zijn veel chemicaliën in shampoos die schadelijk kunnen zijn voor je haar, hoofdhuid en algehele gezondheid. Sulfaten kunnen bijvoorbeeld irritatie aan de hoofdhuid veroorzaken en parabenen zouden invloed hebben op je hormonen. Zoek naar shampoos die vrij zijn van chemicaliën zoals parabenen, sulfaten en ftalaten.

 

Het komt van een verantwoord bedrijf

Het is ook belangrijk om te kijken naar het bedrijf achter de shampoo. Als een shampoo van een verantwoord bedrijf komt, kun je er bijna al wel vanuit gaan dat het een milieuvriendelijk product is. Zoek naar merken die mens- en milieuvriendelijke praktijken hebben en die zich inzetten voor duurzaamheid. Vaak hebben dit soort bedrijven keurmerken waar je aan kunt herkennen dat hun producten duurzaam geproduceerd worden.