X tips waar je op let bij het leren van windsurfen!

Je hebt ze vast wel eens gezien op vakantie, toen je de afsluitdijk over reed of bij andere bekende watersport plaatsen: windsurfers! Het is een sport met een stoer imago, en dat is niet voor niets. Met recordsnelheden van 100 km/u windsurfen deze watersporters over verschillende wateren. Ben jij geïnteresseerd om te leren windsurfen? Dan lees je hieronder 5 handige tips die jou op weg helpen.

1.     Houd rekening met een goede windsurf uitrusting

Zonder een juiste windsurf uitrusting en andere nodige materialen kom je helaas niet ver. Als beginner heb je in ieder geval nodig:

  • Beginners surfplank (dit is een brede plank), met surfzeil, gied en vin (of skeg)
  • Surfpak of wetsuit
  • Surfschoenen
  • Zwaard om afdrijven te voorkomen

Wanneer je het surfen beter onder de knie hebt, heb je ook meer behoefte aan andere materialen. Zo kun je bijvoorbeeld een windsurf trapeze kopen, waarmee je meer controle houdt over je board.

Welk merk je dan moet kiezen? Er bestaan tegenwoordig erg veel watersport merken. Duotone windsurf materiaal is een goede om eens een blik op te werpen.

2.     Vraag binnen jouw kring of je spullen mag lenen

De aanschaf van al deze materialen draagt een prijskaartje met zich mee.  Tip: vraag binnen je kring of je van iemand wellicht spullen kan lenen. Ook is er vaak wel een mogelijkheid tot windsurfspullen huren.

3.     Draag een wetsuit of surfpak

Als beginner moeten er heel wat surf uurtjes gemaakt worden, wil je beter worden in deze sport. Houd er rekening mee dat je eerst meer in het water ligt, dan dat je op het board blijft staan. Een wetsuit of surfpak voorkomt dat je onder koelt raakt, daarom is het belangrijk deze te dragen.

4.     Windsurfen: oefenen, oefenen, oefenen

Oefening baart kunst. Dat geldt zeker ook voor windsurfen. De eerste keren ben je vooral bezig met jouw evenwicht bewaren op de plank. Het kan nogal frustreren wanneer je voor de zoveelste keer van de plank afvalt, maar met een portie doorzettingsvermogen gaat dit wel zijn vruchten afwerpen.

5.     Neem windsurflessen

Om de techniek van het windsurfen te leren, is lessen nemen toch effectiefst. Met al een paar lessen kan je de basis leren waarmee je aan de slag gaat. Dit is een kwestie van trainen en oefenen.