Hier zijn verschillende zaken die je moet weten over UV-stralen

Overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV) stralen is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. De zon zorgt voor het grootste deel van deze blootstelling, maar door de mens gemaakte bronnen zoals zonnebanken en zonnelampen kunnen ook voor een deel zorgen. UVA en UVB zijn de twee soorten UV-straling die de huid kunnen beschadigen. Beide soorten stralen kunnen huidkanker veroorzaken als ze niet worden voorkomen door zonnebrand factor 50 te gebruiken. Huidkanker komt dan ook vaker voor bij mensen die worden blootgesteld aan veel UV-stralen. Er zijn geen UV-stralen die veilig zijn. Dit artikel zal je informeren over verschillende factoren die van invloed zijn op UV-blootstelling en hoe hardnekkig deze kan zijn.

UV-stralen zijn persistent

Je zou kunnen denken dat je veilig bent voor blootstelling aan UV-straling in een gebouw of een auto. Dit is echter niet helemaal waar. Gebouwen en autoruiten laten ook wat UV-stralen door. Dit is waarom je nog steeds moet overwegen om Australian Gold zonnebrandcrème op je huid aan te brengen. Gelukkig worden de meeste UVB-stralen geblokkeerd door typische auto-, huis- en werkplekramen. Slechts een klein deel van de UVA-stralen kan door de ramen dringen. Getinte ruiten kunnen helpen om meer UVA-stralen te filteren, maar het type tint dat is gebruikt, bepaalt hoe effectief het is. De meeste mensen worden waarschijnlijk niet blootgesteld aan UV-straling via ramen, tenzij ze een aanzienlijke hoeveelheid tijd doorbrengen in de buurt van een raam dat direct zonlicht ontvangt.

Factoren die van invloed zijn op blootstelling aan UV-straling

De sterkte van de UV-stralen van de zon die de aarde bereiken, wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder het tijdstip van de dag. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn de UV-stralen het sterkst. Ook het seizoen van het jaar heeft een impact. UV-stralen zijn intenser tijdens de lente- en zomermaanden. Verder heeft de hoogte waarop je woont invloed op de hoeveelheid zonlicht die je ontvangt. Als je op grote hoogte woont en verblijft, is de kans groter dat je wordt blootgesteld. Bovendien kunnen wolken de zonnestralen verminderen. Het is echter cruciaal om te onthouden dat zelfs op een bewolkte dag UV-straling tot op de grond kan doordringen. UV-stralen kunnen ook weerkaatsen op oppervlakken zoals water, zand, sneeuw of bestrating, wat resulteert in een toename van de UV-blootstelling.