Wat te doen als er deurwaarder langskomt

Een deurwaarder inschakelen is nooit fijn, maar het is wel nodig. Het is nou eenmaal niet zo dat iedereen even goed betaald. En een deurwaarder zorgt ervoor dat alle betaalachterstanden professioneel wordt verwerkt. Als jij in de betaalproblemen zit en er komt een deurwaarder langs is het goed om je rechten te kennen en te weten hoe je kan reageren.  

Valideren 

Het eerste wat belangrijk is om te doen is het valideren van de gerechtsdeurwaarder. Vaak heb je een brief of e-mail ontvangen dat deurwaarder langskomt en altijd zal de deurwaarder een bewijs laten zien dat afgegeven is door de minister van justitie. Er zijn een nog wel een aantal oplichters op de markt dus het is goed om zeker te zijn. Het eerste dat je kan doen bij twijfel, is om een legitimatiebewijs vragen en het bewijs van justitie. Kijk dan op www.registergerechtswaarders.nl. Als iemand daar niet te vinden is, is er iets mis. Neem dan contact op met de politie.  

Rustig reageren 

Als je de gerechtsdeurwaarder gevalideerd hebt, reageer dan gewoon rustig en vriendelijk om wat de deurwaarder aan informatie geeft. Je kan altijd om aanvullende uitleg vragen. Als je niet voldoende geld hebt om de schuld af te betalen mogen ze beslag leggen op je goederen. Het is misschien moeilijk, maar accepteer het. Deze beslissing was nooit onverwacht. Verzet je niet en verberg je niet, want dat levert alleen meer problemen op. Uiteindelijk komt de deurwaarder terug met een slotenmaker en zelfs een politieagent. Gelukkig gebeurt dit zelden. Je kan deze situatie voorkomen door op tijd te betalen of door schuldadvies in te winnen. En neem altijd contact op met de deurwaarder.  

Waarop mogen ze beslag leggen 

Het is wel goed om te weten waarop ze wel en niet beslag mogen leggen.  De gerechtsdeurwaarder kan alles arresteren wat waarde. Dus je meubels, televisie en auto, maar ook het inkomen. Wel moet je een basisbedrag hebben om te kunnen leven, er is dus een deel van het inkomen wat de gerechtsdeurwaarder niet mag innemen. De gerechtsdeurwaarder mag ook je eten, beddengoed en kleding die je draagt niet in beslag nemen.