Wat is re-integratie?

Ben jij een van de powervrouwen die in Nederland aan het hoofd van een onderneming staat? Er komt veel bij kijken om je bedrijf tot een succes te maken en te houden. In de basis draait het natuurlijk allemaal om het aan de man brengen van jouw dienst of product bij interessante klanten. Het geeft je een grote dosis energie als je met je opdrachtgevers een langetermijnrelatie weet op te bouwen. Dat is beslist geen sinecure. Je dient bijvoorbeeld te zorgen voor een goede zichtbaarheid van je onderneming en in een markt die aan veranderingen onderhevig is, moet je soms de zeilen bijzetten. Als je werknemers in dienst hebt, kun je nog een belangrijke factor aan het ondernemerschap toevoegen. 

 

Je dient namelijk te zorgen voor een gedegen personeelsbeleid, compleet met een verzuimbeleid. In dit blog gaan we in op de te nemen stappen in het geval dat een van je werknemers ziek wordt en moet re-integreren. Daarom behandelen we de vraag: wat is re-integratie

Effectief re-integratietraject 

 

Het werkgeverschap heeft veel leuke kanten. Het is natuurlijk een bijzonder moment als het zo goed gaat met je bedrijf dat het groeit en je je eerste medewerker in dienst kunt nemen. Bovendien werkt het motiverend om samen van gedachten te wisselen en samen doelen te verwezenlijken. Je krijgt helaas ook met personele zaken van doen die niet per definitie leuk zijn. Want als werkgever krijg je vroeg of laat ook te maken met medewerkers die ziek worden. De meeste mensen hervatten hun werk binnen twee weken. Helaas is het ook aan de orde van de dag dat ziekte een langere periode duurt. Als werkgever hoor je samen met een zieke werknemers aan een effectief re-integratietraject te werken. Er zijn twee manieren om de werknemer naar werk te laten terugkeren. In het geval van re-integratie eerste spoor gaat je medewerker weer aan de slag bij jou in het bedrijf. Dat kan eventueel in een aangepaste of een nieuwe functie zijn. Bij re-integratie tweede spoor laat je de medewerker begeleiden bij het vinden van een passende, geschikte functie bij een andere werkgever. 

Het raadplegen van een re-integratie-expert

 

Daarover kunnen soms conflicten ontstaan, zoals onenigheid over het aantal re-integratie-uren. Ook geschillen over de exacte betekenis van de term passende werkzaamheden komen veelvuldig voor. In sommige situaties zijn er meningsverschillen over het functioneren van een werknemer. Hoe de vork ook in de steel zit, je doet er als werkgever verstandig aan om je uitgebreid te laten informeren en te laten begeleiden. Zo ben je er goed op voorbereid als er toch een conflict ontstaat. Bij Vrouwengids raden we het je aan om een re-integratie-expert van Xs2more te raadplegen. Die kan je bijstaan in het complete proces rondom re-integratie van zieke medewerkers. De adviseurs van deze organisatie zijn gespecialiseerd in onder andere: re-integratie bij arbeidsongeschiktheid, het voeren van bezwaar en beroep bij arbeidsongeschiktheid en het uitvoeren van de Ziektewet voor de eigenrisicodrager.