In deze beroepen zijn vooral vrouwen aan het werk

In de huidige tijd zijn we allemaal meer dan ooit bezig met het creëren van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Uiteraard zijn we allemaal gelijk aan elkaar, maar we zijn niet hetzelfde. Dat is ook terug te zien in de keuze voor beroepen die we allemaal maken. Zo is de techniek of de bouw een typisch mannenwereldje. Maar er zijn ook een heleboel beroepen waar vrouwen de overhand hebben. De top 5 ziet er als volgt uit.

  1. Apothekersassistent

Loop een willekeurige apotheek binnen en je zult er voornamelijk vrouwen aantreffen. Dat komt omdat 97% vrouw is van alle apothekersassistenten.

  1. Secretaresses

Het plaatje dat in films veel naar voren komt, is een directeur die met zijn sexy secretaresse ervandoor gaat. Of dat veel gebeurt dat weet ik niet, maar het klopt wel dat dit beroep voornamelijk door vrouwen wordt uitgeoefend, namelijk door 94%.

  1. Verzorgenden

Ook de zorg is een vakgebied waar ontzettend veel vrouwen in aan het werk zijn. De zorg is een breed begrip. Zo kan je onderscheid maken tussen gehandicaptenzorg, ouderenzorg en nog vele andere soorten zorg. Wat vooral opvalt, is dat in de kraamzorg zo goed als alleen maar vrouwen werkzaam zijn. De vrouwen zijn een zogeheten kraamzus voor de vrouwen die net bevallen zijn. Mannen zie je dit werk niet gauw doen. In de totale verzorgendensector is 93% vrouw.

  1. Medisch praktijkassistenten

Dit valt ook wel een beetje onder de zorgsector, maar is net weer een andere tak. Als medisch praktijkassistente ben je vaak de assistent van een huisarts of specialist. Ook in deze tak van de zorg zijn het ongeveer 93% vrouwen.

  1. Verpleegkundigen

Verpleegkundigen zie je vooral in het ziekenhuis op de afdelingen. Verpleegkundigen mogen meer dan een verzorgenden. Zij mogen bijvoorbeeld ook medicijnen toedienen. Hoewel je hier ook wel enkele mannen kan tegen komen, is toch 91% van de verpleegkundigen een vrouw.

Deze cijfers zeggen uiteraard niks over dat je het beroep niet kan kiezen als je een man bent. Uiteraard is dat wel mogelijk, maar niet veel mannen kiezen hiervoor. In de zorg staan ze vaak te springen om mannelijke verplegers, dus als mannelijke verpleger weet je zeker dat je opvalt.