Tips voor het instellen van een kattenluik

Wanneer je uiteindelijk een keuze hebt gemaakt tussen alle kattenluiken en er eentje hebt aangeschaft, moeten er nog een aantal zaken gebeuren. Wanneer je dit nog niet hebt gedaan kun je een goed kattenluik aanschaffen bij Petsafe. Zo moet het luikje natuurlijk gemonteerd worden in de deur. Maar ook moet je kat gewend raken aan het luikje en weten dat hij er veilig doorheen kan gaan. In deze tekst geef ik daar een aantal tips voor.

Kattenluikje monteren

Wanneer je een kattenluikje gekocht hebt, moet deze nog geplaatst worden. Hieronder leg ik je uit hoe je dit stap voor stap doet.

 1. Meet je kat op, zo weet je hoe hoog het luikje geplaatst moet worden.
 2. Bepaal aan de hand van de lengte van je kat de plaats van het kattenluik.
 3. Markeer de juiste plaats.
 4. Kies de juiste boor.
 5. Boor in de aangegeven gaten die op het meegeleverde sjabloon staan.
 6. Zaag de opening van het kattenluik open.
 7. Werk de binnenkant van de opening af met schuurpapier.
 8. Plaats de voorkant van het luikje in de deur en teken de schroefgaten af in vier hoeken.
 9. Zet met de boor de schroefgaten vast.
 10. Monteer de buitenkant van het luik.
 11. Monteer de binnenkant van het luik.
 12. Klaar!

Hoe leer ik mijn kat om door het luik te gaan?

Wanneer je het kattenluikje gekocht hebt en gemonteerd is het nog een taak om je kat te leren om er doorheen te gaan. Het eerste wat je doet is je kat laten zien dat het buiten niet gevaarlijk is. Wanneer je het luikje met je hand optilt lok je je kat er doorheen. Dit kun je doen door een touwtje of een ander speeltje aan de andere kant te houden. Het is het beste dit te doen in de zomerperiode, katten houden namelijk van warme temperaturen. In de winter kunnen ze niet naar buiten willen. Alleen katten van minimaal 6 maanden oud mogen alleen naar buiten. Je moet hierbij geduld hebben, wanneer het niet lukt met een speeltje kun je eten proberen. Wanneer je kat begint te spelen met het deurtje is dit al een goed begin.