Scheiden – wat komt er allemaal bij kijken?

Heb je besloten dat je wilt gaan scheiden van je man of vrouw? Een lastige beslissing; niet alleen komt er op emotioneel gebied heel wat op je af, ook zijn er ontzettend veel praktische zaken die er bij komen kijken. En om alles zo snel mogelijk achter de rug te hebben is het belangrijk dat je alles goed regelt. Daarom lees je in deze blog wat er allemaal bij een scheiding komt kijken.

Het gesprek met je partner en kinderen

Alles begint natuurlijk met een gesprek met je partner. De eerste stap, maar meestal ook de moeilijkste stap. Ook voor je partner is dit waarschijnlijk een zeer emotioneel moment, dus het is belangrijk dat je dit gesprek eerlijk en respectvol ingaat.

Het gesprek met je kinderen (mocht je die hebben) is minstens zo moeilijk. De beste aanpak hangt af van de leeftijd van je kinderen. Het is in elk geval belangrijk dat ze niet het gevoel krijgen dat zíj schuld hebben aan de scheiding.

De juiste hulp inschakelen

Elke scheiding is weer anders. Sommige koppels lukt het om alles probleemloos af te handelen, maar vaak is men toch gebaat bij bepaalde hulp of begeleiding. In zulke gevallen is scheidingsbemiddeling of mediation erg geschikt. Samen met een scheidingsbemiddelaar of mediator is het gemakkelijker om tot goede oplossingen te komen waar iedereen achterstaat. Een goede keuze is Zorgzaam Scheiden, een platform waar door het hele land mediators bij zijn aangesloten, zoals in Breda, Nijmegen en Zwolle.

De juiste afspraken maken

Bij het regelen van een scheiding horen allerlei afspraken. Je moet bijvoorbeeld dingen regelen over:

  • De woning. Wie kan in jullie woning blijven wonen en wie niet?
  • De bezittingen. Hoe verdelen jullie je gezamenlijke bezittingen?
  • De financiën. Wat wordt de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie?
  • De kinderen. Wie gaat de opvoeding op zich nemen?

Om een scheiding goed te laten verlopen, is het maken van heldere afspraken essentieel.

De scheiding officieel vastleggen

Als alles is geregeld is het tijd om de scheiding definitief te maken. Dit doe je door naar de rechter te gaan. Meestal is dit een formaliteit, maar het kan zijn dat jij en je partner het over bepaalde dingen nog niet eens zijn en de rechter de knoop moet doorhakken. Is de uitspraak van de rechter doorgevoerd bij de burgerlijke stand, dan pas is de scheiding officieel.