Is het vrouwelijke geslacht sterker dan het mannelijke geslacht?

Er zijn al veel onderzoeken gedaan om deze vraag te beantwoorden. Uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen langer leven dan mannen, minder vaak ziek zijn niet alleen vanwege het gedrag van vrouwen maar ook door genetische aanleg. 

 

Vrouwen leven langer en gezonder vanwege de genen

Vrouwen komen als sterkere geslacht naar voren. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook bij veel diersoorten is een aanzienlijk verschil in levensduur tussen vrouwen en mannen. Daar waar de menselijke vrouwen langer leven dan mannen, is dit voor vlinders en vogels het tegenovergestelde. Maar waarom leven vrouwen langer en gezonder? Sharon Moalem, een Amerikaanse arts en ook bestsellerauteur, heeft hier onderzoek naar gedaan. Uit haar onderzoek is gebleken dat vrouwen langer en gezonder leven vanwege de vrouwelijke biologische genen. 

 

Extra pakketje DNA genen

Vrouwen dragen een extra pakket DNA genen, dit pakketje ontbreekt bij mannen. Het zogeheten X-chromosoom is een DNA-gen waarvan mannen er maar één hebben en vrouwen er twee van hebben. Meisjes worden dankzij een tweede X-chromosoom minder vaak met een erfelijke ziekte geboren dan jongens. Als er iets mis is met het X-chromosoom van een jongen, dan wordt hij ziek. Maar omdat een meisje een extra reserve X-chromosoom heeft, wordt het niet ziek. De tweede X-chromosoom helpt een vrouw levenslang gezonder te blijven. Deze chromosoom helpt een vrouw bij het helen van wonden en om virusaanvallen te weerstaan. Dit is ook het geval om het coronavirus buiten de cellen te houden.  

 

Een extra X-chromosoom geeft niet altijd extra bescherming

Het is niet per definitie zo dat een extra X-chromosoom in alle situaties helpt. Het kan zijn dat een vrouw de pech heeft dat een kwetsbaarheid op een van de twee X-chromosomen toch in al haar cellen terecht komen. In dit geval is het niet per se beter beschermd tegen het coronavirus. Daarnaast komt het niet alleen door het extra X-chromosoom dat een vrouw over het algemeen langer leeft. Ongezond eten, roken, drinken is iets wat mannen over het algemeen meer doen en dit gaat ten koste van levensjaren. 

 

Chromosomen, genen, DNA, wat is het verschil? 

En wat is het verschil eigenlijk tussen DNA en genen? Chromosomen bevinden zich in elke cel van het lichaam en bestaan uit een stof, DNA genoemd. In dit DNA zit een soort “code” waarin al onze erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd. Op deze chromosomen zitten de genen, ook wel kleine stukjes DNA. Middels een DNA test kun je ontdekken wat jouw erfelijke eigenschappen zijn.  

 

DNA-test

Ben je naar aanleiding bovenstaande benieuwd geworden naar je eigen DNA, genen en chromosomen? En wil je een DNA test doen? Tegenwoordig kun je op verschillende plekken een test doen en de kosten per DNA test variëren nogal. Je kunt bijvoorbeeld een DNA test doen in een ziekenhuis of bij de huisarts. Maar je kunt deze test ook online bestellen. Het is vrij eenvoudig om aan de test te komen, de test uit te voeren en te retourneren. De DNA test kosten zijn in de meeste gevallen wel meer dan een DNA test in het ziekenhuis of bij de huisarts.