Helpt een eetdagboek bij het afvallen?

Het antwoord is ja! Door bij te houden wat je eet, ga je bewuster kijken naar wat je nu eet. Het klinkt logisch, maar het is ook nog eens wetenschappelijk bewezen. Maar wat zijn de voordelen en de nadelen?

Nadelen

Iets wat voordelen met zich mee brengt, heeft (bijna) altijd nadelen. Het kost namelijk tijd en aandacht om een eetdagboek bij te houden. Dit zorgt ervoor dat je bewust bezig bent met wat je eet, maar dit kan ook zeker in de weg zitten. Het kan er namelijk voor zorgen dat je bepaalde gerechten niet op gaat schrijven en dan heeft een eetdagboek geen zin meer. Ook kan het ervoor zorgen dat je geen ongezonde dingen meer durft te eten en dit kan weer tot gevolg hebben dat je door gaat slaan.

Daarnaast kan het ervoor gaan zorgen dat je zo min mogelijk gaat eten en dat is ook niet de bedoeling.

Met andere woorden kan het zijn dat je door gaat slaan, als je een eetdagboek bij houdt. Als dit niet voor jou werkt, stop dan meteen en ga opzoek naar een andere oplossing.

Voordelen

Naast de nadelen kan het ook zeker goed zijn voor je. Je wordt namelijk bewuster van wat je per dag eet en dit zorgt er weer voor dat je bewust gaat nadenken voordat je wat gaat eten. Je gaat nadenken of je wel echt honger hebt of dat je eet uit verveling of afleiding.

Het kan ook zijn dat je sneller gezondere keuzes gaat maken, omdat je je voeding op moet schrijven en vervolgens niet geconfronteerd wilt worden met de ongezonde dingen die je eet.

Daarnaast kom je achter de moeilijkste momenten. Wanneer begin je zin te krijgen in eten en wat helpt je daarbij om van dat moment af te komen.

Er zijn verschillende eetdagboeken die je aan kunt schaffen. Neem een kijken op invulboekjes en kijk of jouw eetdagboek daar te vinden is!