Is het beter om glutenvrij te eten?

Naast het nuttigen van gezonde voeding, genieten we bij Vrouwengids af en toe natuurlijk ook van een lekkere traktatie. Toch vinden we het soms erg lastig om een boodschappenlijstje samen te stellen, omdat een deel van onze redactie een glutenvrij dieet volgt. Het kan bij supermarkten zoals Albert Heijn soms best lastig zijn om glutenvrije lekkernijen te vinden. Na een tijdje heb je je buik vol van de beperkte opties. Daarom deden we in de afgelopen maand onderzoek naar winkels die zich specialiseren in glutenvrije producten. Wij zijn nu erg fan van Glutenvrij LePoole, een glutenvrije webshop met een groot assortiment bestaande uit onder andere melen, mixen, snoep en koek.

 

Wat zijn de voordelen van glutenvrij eten?

 

In tarwe, rogge en gerst komen van nature gluten voor. Deze eiwitten kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met coeliakie – een ziekte die bij één procent van de Nederlandse bevolking voorkomt – aangezien ze ernstig ziek kunnen worden als ze producten met gluten eten. Er zijn echter ook mensen die ervoor kiezen om minder gluten te eten of zelfs helemaal glutenvrij te leven. Vaak doen zij dit omdat ze zich hierdoor beter voelen. In dit geval hebben zij mogelijk last van NCGS, oftewel Non Celiac Gluten Sensitivity. Dit is bij ruim vijf procent van de bevolking het geval. Hoewel NCGS niet medisch is vast te stellen, heeft de aandoening bepaalde kenmerken. Als je de symptomen in de volgende alinea herkent, is het verstandig om je inname van gluten te verminderen. Experts raden echter af om volledig glutenvrij te leven als je geen klachten ervaart.

 

Welke symptomen treden op bij NCGS?

 

Als je last hebt van glutensensitiviteit, zul je na het eten van gluten al snel de volgende symptomen opmerken:

  • Buikpijn;
  • Een opgeblazen gevoel en winderigheid;
  • Diarree of in plaats daarvan constipatie;
  • Hoofdpijn.

Daarnaast kunnen er ook chronische problemen optreden, zoals:

 

  • Depressieve gevoelens;
  • (Over)vermoeidheid;
  • Plotseling gewichtsverlies;
  • Eczeem of andere huidproblemen.

 

Hoe kom je aan glutenvrije producten?

 

Ben je op zoek naar glutenvrije producten? Het samenstellen van een glutenvrije maaltijd is gelukkig makkelijker dan je denkt. Veel verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij, evenals water, thee, koffie, olie, roomboter en de meeste halvarine en margarine. Vis, peulvruchten, tofu, vlees, ei en ongezouten noten zijn ook glutenvrij, mits ze onbewerkt zijn. Voor glutenvrij brood, snoep, koek en andere lekkernijen kun je terecht bij onze nieuwe favoriete webshop: Glutenvrij LePoole. Bij deze glutenvrije webshop vind je vervangende producten voor bijna alle voeding die normaal gesproken gluten bevat. Je hoeft dus niet alle etiketten van producten in de supermarkt na te lezen. Wil je glutenvrij eten? Doe dan vanaf nu je boodschappen bij Glutenvrij LePoole!