De gevaren van alcohol tijdens de corona pandemie

Corona en thuis drinken

Met de sluiting van de horeca zou u de plaats kunnen verliezen waar u normaal gesproken met vrienden en kennissen een drankje zou nuttigen. Op vrijdagavond een biertje in de kroeg, of een lekker wijntje tijdens een diner in uw favoriete restaurant. Dat is natuurlijk erg jammer en daarom zoekt men naar alternatieven. Veel mensen zullen thuis sneller wat lekkers voor zichzelf inschenken. Als u ook onder deze groep valt, wees u dan bewust van de volgende risico’s van thuis drinken:

Een groter glas schenken

Thuis gebruikt u andere glazen om uit te drinken dan in de horeca. Misschien schenkt u ook wel meer. In de horeca worden zogenaamde “standaard glazen” geserveerd. Een biertje is bijvoorbeeld 250ml en een glas wijn 100ml. Thuis schenken mensen vaak grotere glazen. U drinkt dus vaak per ongeluk meer dan u van plan was.

Alcohol hamsteren

Als je alcohol in huis hebt, kan het zijn dat je vaker of meer drinkt. Denk er van tevoren over na hoeveel u wilt drinken. U kunt bijvoorbeeld met uzelf afspreken dat u alleen in het weekend drinkt, of u kiest ervoor niet meer alcohol in huis te halen dan dat u in één keer zou willen drinken. Zo beschermt u zichzelf om niet meer te drinken dan dat u van tevoren had gepland.

Alleen drinken

Door corona zijn we minder onder de mensen. Als u thuis alleen drinkt, zegt niemand: nu hebben we genoeg gedronken. Daardoor kunt u snel meer drinken dan dat u had gepland. Alcohol kan op den duur meer stress en depressie veroorzaken. Drink dus niet om eenzaamheid of stress te verminderen, dit zal namelijk averechts werken. Door deze risico’s raken er tijdens de corona pandemie steeds meer mensen verslaafd aan alcohol. Wanneer u zelf merkt dat u verslaafd raakt is het belangrijk op zoek te gaan naar hulp bij alcoholisme.

Het gevaar

Een belangrijke reden om tijdens de Corona pandemie hulp bij alcoholverslaving te zoeken is het negatieve effect dat alcohol op het immuunsysteem heeft. Hierdoor wordt u door overmatig alcoholgebruik of zelfs een verslaving, sneller ziek en herstelt u minder goed van het coronavirus. Ook als u af en toe grote hoeveelheden alcohol drinkt, bijvoorbeeld op een feestje of in het weekend (binge drinken), kan het immuunsysteem een aantal uren minder optimaal functioneren. En dit is niet wenselijk met de huidige corona-crisis. Het is daarom beter om alcohol in zijn geheel te vermijden, vooral nu.