Wat is de beste neusdouche?

Neusdouches zijn er in allerlei soort en maten. Maar waar moet je op letten bij het bestellen van een neusdouche? Hoe bepaal je wat de beste neusdouche is? Wij leggen het je uit.

Als eerste is het belangrijk om vast te stellen wat een neusdouche is. Iedereen kent wel de hoorns, neti-pots of neuskannetjes die worden aangeprezen als neusdouche. Dit is ten onrechte. Deze hulpmiddelen doen niet anders dan zoutwater in je neus schenken en dat via zwaartekracht uit je andere neusgat laten lopen. In deze hulpmiddelen past slechts een beperkte hoeveelheid water. Een neusdouche heeft een groot volume van 240 ml. De kinderneusdouche is 120ml groot. Dit is belangrijk, omdat je zelf ook niet echt schoon wordt als je een klein beetje water zachtjes over je huid laat lopen. Nee, je hebt een krachtige straal nodig om je te wassen. Zo is het ook met de neusdouche.

Een goede neusdouche bevat veel zoutwater en kan je makkelijk inknijpen. Daardoor spuit je het water met kracht door je neusholten, bijholten en voorhoofdsholten. Alle rommel wordt op deze manier los gespoeld en via je andere neusgat afgevoerd. Een voorbeeld van zo’n neusdouche vind je op neilmednederland.nl. Deze NeilMed neusdouche is van bijzonder flexibel plastic gemaakt, waardoor het bijna geen kracht kost om het in te knijpen. Wel zo prettig. Er zijn andere neusdouches op de markt die erg stug zijn en knijpkracht kosten. Na een paar dagen gebruik ben je daar wel klaar mee.

Ook de dop is belangrijk. KNO-artsen zijn er niet blij mee dat veel neusdouches een puntige of bolvormige spuitmond hebben. Dit zijn bijvoorbeeld neusdouches die uit China geïmporteerd worden. Deze puntige of bolvormige spuitmonden gaan in je neusgat, wat de bloedvaatjes binnen in je neus  kan beschadigen met een bloedneus tot gevolg. Daarom is bijvoorbeeld een KNO-arts van het Universitair Medisch Centrum Utrecht fan van https://neilmednederland.nl. De NeilMed neusdouches hebben namelijk een ronde dop die je neusgat afsluit; er wordt niets naar binnen gestoken. Wel zo veilig.