Hoeveel kleding heb je nou eigenlijk nodig?

Je bent vast wel bekend met de term ‘less is more’. Dat geldt voor heel veel dingen in het leven en niet in de laatste plaats voor je garderobe. Zeker in een tijd waar de inflatie de pan uitrijst en steeds meer mensen onder het bestaansminimum zakken, is het handig om eens na te gaan hoeveel kleding je nou eigenlijk nodig hebt. Door slim te kopen en veel basics in huis te hebben die perfect te combineren zijn, heb je veel minder nodig dan je nu waarschijnlijk in de kast hebt hangen. Bijkomend voordeel is dat je door hier bewust mee bezig te zijn ook nog een bijdrage levert aan het milieu. Een win-win situatie dus. 

Wat is een capsule wardrobe?

Misschien heb je de term ‘capsule wardrobe’ wel eens voorbij horen komen. Dit houdt in dat je ongeveer 33 tijdloze kledingstukken in je kast hebt hangen. Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen tellen allemaal mee. Accessoires, sportkleding, ondergoed en pyjama’s tellen niet mee. Als je dat vergelijkt met je eigen kledingkast zul je hier ongetwijfeld van schrikken. The key tot dit succes is tijdloze kleding te kopen bij bijvoorbeeld een merk als by-bar. Je betaalt misschien iets meer voor je items dan dat je gewent bent maar wees je er van bewust dat deze items ook veel langer mee gaan dan je gewend bent! Zo kun je dus een tijdloze capsule wardrobe samenstellen die je langer dan één seizoen kunt dragen en waar je dus jarenlang plezier van hebt.

Ga eens kritisch door je kast en kijk waar je blij van wordt 

Even voor de duidelijkheid: er bestaat geen magische formule of berekening hoeveel kledingstukken je echt nodig hebt. Hoeveel kleding je echt nodig hebt, is van persoon tot persoon verschillend. Als je echter aan de slag wilt met minder, wat natuurlijk meteen ook een stuk duurzamer is, ga dan om te beginnen eens kritisch door je kast en kijk van welke kledingstukken je echt blij wordt. Natuurlijk kom je ook kledingstukken tegen waar je wel blij van wordt maar die je nooit draagt, deze gaan op de stapel wegbrengen. Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 50 ongebruikte kledingstukken in de kast heeft hangen? Als je dat afzet tegen de impact die de kledingindustrie heeft op het milieu is dat eigenlijk om je kapot te schamen. Neem dus afscheid van al deze kledingstukken en leg een garderobe aan waar je wel wat mee doet. 

Hoe stel je een capsule wardrobe samen?

Een capsule wardrobe samenstellen doe je als volgt: Schaf tijdloze basiskledingstukken aan die je elk seizoen aanvult met een aantal seizoensgebonden trendy items. Denk daarbij aan t-shirts, jeans, pantalons, blouses en ga zo maar door. Let er hierbij op dat er meerdere combinaties mee kunt maken. Voor deze basisstukken investeer je met name in items van goede kwaliteit die lang meegaan en die duurzaam zijn geproduceerd. Daarnaast gun je jezelf 1 of 2 trenditems per seizoen. Op deze manier houd je een capsule wardrobe een levenslang vol. Is de trend voorbij of ben je er op uitgekeken verkoop het dan of breng het naar de kringloop. Hoe duurzamer en terughoudender je bent in je aankopen, hoe meer budget je overhoudt om te investeren in een mooi designeritem dat 10 jaar of langer meegaat. Het doel is om met een kleinere kledingkast zo veel mogelijk combinaties te maken, waardoor je garderobe veel uitgebreider lijkt dan deze daadwerkelijk is.