De meest voorkomende vlekken in kleding, hoe krijg je ze schoon?

Het overkomt iedereen wel eens: je hebt een nieuw shirt waar je onwijs blij mee bent, maar na een gezellige borrelavond zit er een wijnvlek in. Of je hebt heerlijk Italiaans gekookt, maar na het eten blijkt er tomatensaus in je broek te zitten. Samen met chocolade- en zweetvlekken zijn dit erg hardnekkige vlekken die je niet zomaar uit jouw kleding krijgt. De volgende tips zullen je helpen deze wel uit je kleding te krijgen.

Rode wijn

Het kan zijn dat je per ongeluk een spetter rode wijn op je kleding krijgt, maar er wordt op een verjaardag ook regelmatig een glas wijn omgegooid wat zich vervolgens over dat mooie, dure vloerkleed verspreidt. Als je er heel snel bij bent, kan je soms een wijnvlek enkel met warm water uit je kleding krijgen. Wat je anders moet doen, is er direct zout op strooien. Dat zout absorbeert de wijn, het neemt het volledig op. Laat het zout een tijdje zitten en veeg het er uiteindelijk voorzichtig af.

Tomatensaus

Heerlijk, die spaghetti bolognese, maar de tomatensaus ervan kan lelijke vlekken in jouw kleding veroorzaken. Er zijn verschillende trucjes die je kunt doen om de tomatensaus uit de kleding te krijgen. Zo kan je er meteen een beetje vloeibaar wasmiddel op doen. Vervolgens laat je het gedurende 10 minuten weken in koud water of was je het in de wasmachine volgens de was instructies op het label. Na het wassen, kan je het kledingstuk het beste buiten in de zon ophangen. Het zonlicht helpt de vlek te verdwijnen. 

Chocoladevlekken

Een heerlijk blokje chocola, chocopasta op je boterham, chocoladesaus over je toetje of warme chocolademelk. Het is allemaal om te smullen, maar als het in je kleding komt, wordt je er minder blij van. Er zijn dan twee manieren om de vlek te verwijderen. Je kunt er melk overheen gieten en dit kort laten intrekken. Spoel het vervolgens uit met koud water en wrijf het daarbij eventueel licht. Je kunt het kledingstuk ook in een tas in de vriezer leggen. De chocolade wordt hard en kan er daarna worden af geschraapt. Bij beide manieren was je het kledingstuk vervolgens op de gebruikelijke manier. 

Zweetvlekken

Iedereen heeft wel een wit shirt dat helaas is vergeelt dankzij zweetvlekken. Wanneer je dit merkt, kan je het beste zo snel mogelijk actie ondernemen, want hoe langer je wacht, hoe lastiger de vlek eruit gaat. Je kunt het met verschillende middelen behandelen: glansspoelmiddel, azijn, groene zeep of een sopje van soda en water. Laat het erin weken of wrijf de vlek ermee in en laat het een paar uur intrekken. Was het vervolgens volgens de wasinstructies op het label en hang het te drogen in de zon.