Hoe blijf je fit en gezond?

Een goede gezondheid is erg belangrijk. De gezondheid is over het algemeen een veelbesproken thema. Hierbij draait het natuurlijk niet alleen om de lichamelijke gezondheid, maar daarnaast ook om de mentale gezondheid. Hoewel iedereen weet dat het belangrijk is goed voor jezelf te zorgen en dus te letten op de gezondheid en dat je fit blijft, kan dit toch erg lastig zijn. Zo zie je bijvoorbeeld veel sporten voorbij komen, maar kan het kijken naar de Oranje Leeuwinnen een stuk leuker zijn dan de sport zelf uitoefenen. Hoe zorg je er nu voor dat je fit kan blijven? Om daar meer te weten over te komen kun je hieronder verder lezen!

Neem de juiste voeding

Een belangrijk aspect die zeker niet te ontbreken is bij een goede gezondheid, is de juiste voeding. Het is natuurlijk makkelijk gezegd om gezond te eten, maar hoe doe je dit nu precies? Wanneer je bijvoorbeeld op gewicht bent, is het belangrijk dat je het aantal calorieën binnen krijgt die jouw lichaam nodig heeft. Wanneer je wilt afvallen moet je juist onder je caloriebehoefte gaan zitten en wanneer je aan wilt komen moet je erboven gaan zitten. Hierbij is het wel belangrijk dat de voedingsmiddelen die je binnenkrijgt gezond zijn. Denk aan voldoende fruit en groente, maar daarnaast ook eiwitten, vetten en koolhydraten. 

Beweeg voldoende

Bij een gezonde en fitte leefstijl hoort natuurlijk ook beweging. Deze beweging kun je op veel verschillende manieren krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een lange wandeling gaan maken, maar daarnaast kun je ook kiezen voor een intensievere beweging. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor cardio of krachttraining. Bij cardio train je meer je uithoudingsvermogen, terwijl je bij kracht echt gaat voor de spieropbouw. Het beste is als je een combinatie van beide hebt. Hoewel je veel manieren hebt om aan de beweging te komen is het belangrijk te kijken naar de manier die jij het leukste en daarnaast fijnste vindt. Hierdoor houd je dit het langste vol. 

Zorg voor realistische doelen

Het is van belang dat je realistische doelen stelt. Het hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn dat je je lichaamsgewicht moet veranderen. Hoewel dit misschien het geval is, wil je wel weten waar je het voor doet. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld gewoon wat energieker wilt worden of dat je misschien wel wat kilo’s kwijt wilt raken of aan wilt komen. Hiervoor moet je dan realistische doelen stellen. Op het moment dat je een realistisch doel stelt weet je namelijk waar je naar toe kunt werken en voorkom je dat je mogelijk geen resultaat hebt. Bedenk bijvoorbeeld wanneer je in de auto stapt. Hierbij heb je altijd een locatie waar je naartoe gaat. Zonder locatie ga je maar rijden en kom je als het ware nergens. Dit geldt hetzelfde voor jouw gestelde doelen.

Maak duidelijke afspraken

Om te voorkomen dat je jouw gemaakte doelen niet nakomt, is het belangrijk een goede planning aan te houden. Hierbij zorg je er dus voor dat je een vaste dag en tijdstip hebt waarop je gaat sporten. Op het moment dat je dit hebt zorg je er namelijk voor dat je niet andere dingen gaat plannen, waardoor je niet meer zal gaan sporten.