De gezondheidsvoordelen van Kurkuma

Kurkuma wordt veel gebruikt in de indiase keuken en heeft vele positieve effecten op de gezondheid. Hier zijn 5 voordelen die het op uw lichaam kan hebben.

Kurkuma (Curcuma longa), de felgele specerij die al eeuwen in Azië wordt gebruikt, is de afgelopen decennia door het Westen omarmd, niet alleen vanwege het vermogen om onze honger naar curry te stillen, maar ook vanwege de indrukwekkende lijst van gezondheidsvoordelen. Kurkuma is letterlijk: hot stuff.

Kurkuma wordt gekweekt om zijn wortel en heeft een oude geschiedenis van gebruik in koken, textielverven, cosmetica en traditionele geneeskunde in China en India. Het krachtige ingrediënt, curcumine, geeft kurkuma niet alleen zijn gouden kleur, maar heeft ook een verbluffende reeks eigenschappen die gunstig zijn voor de gezondheid.

Kurkuma is een natuurlijke ontstekingsremmer

Ontsteking is een noodzakelijk proces in het lichaam, omdat het schadelijke indringers bestrijdt en schade veroorzaakt door bacteriën, virussen en verwondingen herstelt. Langdurige ontsteking is echter betrokken bij de meeste chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen en kanker, en moet dus onder controle worden gehouden. De curcumine in kurkuma heeft bewezen, sterke ontstekingsremmende eigenschappen die de werking van ontstekingsmoleculen in het lichaam blokkeren. Studies tonen positieve effecten van curcumine aan op mensen die lijden aan aandoeningen zoals onder meer reumatoïde artritis en inflammatoire darmaandoeningen.

Kurkuma is een krachtige antioxidant

Van curcumine is aangetoond dat het een krachtige opruimer is van vrije zuurstofradicalen, dit zijn chemisch actieve moleculen die schade aan de lichaamscellen veroorzaken. Schade door vrije radicalen, samen met ontsteking, is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten, dus curcumine kan een rol spelen bij het voorkomen en beheersen van hartaandoeningen.

Kurkuma heeft anti kankereffecten

Talrijke dierstudies hebben de invloed van kurkuma op kanker onderzocht en velen hebben ontdekt dat het de vorming, groei en ontwikkeling van kanker op moleculair niveau kan beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat het de verspreiding van kanker kan verminderen en kan bijdragen aan de dood van kankercellen. Kurkuma en curcumine kunnen mogelijk ook de effecten van sommige kankerverwekkende stoffen tegengaan, zoals bepaalde additieven die in verwerkt voedsel worden gebruikt.

Kurkuma kan helpen bij huidaandoeningen

Volgens een onderzoek is aangetoond dat kurkuma de symptomen van huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem helpt verminderen.

Kurkuma kan hersenvoedsel zijn

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat curcumine de bloed-hersenbarrière kan passeren en kan helpen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Het werkt om ontstekingen te verminderen, evenals de opbouw van eiwitplaques in de hersenen die kenmerkend zijn voor mensen met de ziekte van Alzheimer. Een andere studie onder 60 patiënten toonde aan dat curcumine even effectief was als een antidepressivum bij de behandeling van depressie, door de niveaus van van de hersenen afgeleide neurotrope factor te verhogen (verminderde niveaus van deze chemische stof zijn geassocieerd met depressie).

Kurkuma kopen? Dat kan bij de kurkumaspecialist!