5 eenvoudige manieren om schaduw te creëren

Schaduw is ontspannend, verkoelend, goed voor je huid … We laten je zes manieren zien om het te krijgen – van direct tot het wachten waard.

Afkoelen! Op een warme dag kan in de schaduw stappen een temperatuurverschil van 10 tot 15 graden of zelfs meer veroorzaken, afhankelijk van de omgeving. Laten we zeven manieren bekijken om schaduw te creëren, variërend van een snelle oplossing tot een langetermijnplan.

  1. Open een parasol

Een parasol is de snelste schaduwoplossing die er is. Parasols met houten frame worden meestal geopend met een touw- en katrolsysteem. Parasols met een metalen frame hebben meer kans op ‘extra’ kenmerken, zoals een kantelbare kop. Zoek naar een parasol met windopeningen. De ventilatieopeningen laten hete lucht ontsnappen in plaats van eronder op te bouwen, en ze maken het ook minder waarschijnlijk dat de paraplu wegwaait of beschadigd raakt door een sterke windstoot.

Terwijl de zon langs de hemel beweegt, verandert het schaduwpatroon van je parasol. Mogelijk hebt u een grotere parasol nodig dan u zou denken om uw zithoek in de schaduw te houden.

  1. Hang een overkapping op

Een prieel van canvas of luifel is een snelle oplossing in het weekend voor te veel zon. Sommige zijn heel eenvoudig – de eenvoudigste hebben opvouwbare of telescopische poten en worden vaak geleverd met een draagtas. Dit wordt ook wel een schaduwdoek tuin genoemd.  Een schaduwdoek is er in allerlei vormen en maten. Zo heb je bijvoorbeeld een schaduwdoek vierkant, een schaduwdoek driehoek, een schaduwdoek harmonica en meer.

  1. Bedek een pergola met wijnstokken

Een beetje werk aan het bouwen van een pergola leidt tot grote uitbetalingen! Deze klassieke structuren zijn eenvoudig: verticale steunen plus een frame over de bovenkant voor schaduw. Het formaat en de stijl is aan jou – eenvoudige cederpalen of houtblokken geven een casual look, terwijl de constructie van metaal, steen of baksteen eleganter is. U kunt er zelf een maken of een kit kopen.

Denk voordat u gaat bouwen goed na over de grootte van uw pergola. Het is een goed idee om het een beetje groter te maken dan je denkt dat je nodig hebt. U zult niet ten volle genieten van uw pergola als deze niet groot genoeg is om uw hele zithoek in de schaduw te houden. Test de maat met hoge bamboestokken – steek ze in de grond waar je de hoeken van de pergola wilt. Regel dan je tuinmeubilair in de buurt. Kijk waar de palen overdag schaduw werpen om te bepalen of uw meubels volledig in de schaduw staan. Verplaats de palen totdat u een comfortabele pasvorm vindt.

Gedrapeerd over een pergola, voegen wijnstokken extra schaduw toe en helpen ze de harde lijnen van de structuur te verzachten. Afhankelijk van je plantenkeuze, kunnen ze ook kleurrijke bloemen en geuren toevoegen – de blauwe regen die over de pergola aan de linkerkant loopt, zal de hele tuin ruiken. Je kunt ook verschillende looks krijgen met wijnstokken, van klassieke blauweregen of clematis tot snelgroeiende jaarlijkse wijnstokken die in een zomer een pergola bedekken.

 

  1. Voeg stof boven het hoofd toe

Voor een meer eigentijdse tuinlook is stof een snelle, flexibele oplossing. U kunt de stof zelf over een eenvoudige pergola draperen of een intrekbare pergolakap gebruiken. Of bekijk schaduwzeilen – vierkanten of driehoeken van stof gespannen tussen steunen om schaduwlagen te creëren. Wanneer u stof kiest voor schaduw boven het hoofd, zoek dan naar kenmerken zoals versterkte doorvoertules – het enige nadeel van stof is dat het de wind vangt en kan scheuren als het niet goed verankerd is.

  1. Kies de juiste boom

Een boom planten voor schaduw geeft je niet meteen de voldoening dat een paraplu of een structuur dat zal doen, maar het is nog steeds een goed idee. (Je kunt genieten van andere schaduwopties, zoals de pergola op de foto, terwijl je wacht tot de boom groeit.)

Zitten in een schaduwboom op de zuidwestelijke hoek van een huis of zithoek zorgt ervoor dat je schaduw krijgt op het heetste deel van de dag. Maar als u uw zithoek ’s ochtends gebruikt, wilt u misschien ook een boom in het oosten.

De boom die u plant, hangt af van uw behoeften. Sommige bomen, zoals esdoorns of eiken, hebben dichte schaduw, terwijl andere, zoals berken of honeylocusts, lichtere schaduw bieden. Voor een kleine zithoek kan een kleine sierboom voldoende beschutting bieden, maar voor een groter gebied heeft u mogelijk een schaduwboom op ware grootte of meerdere kleinere bomen rond de omtrek nodig. Hieronder zie je vier bomen die snel genoeg groeien om binnen een paar jaar schaduw te bieden, zonder veel rommelige bladeren of twijgen te laten vallen.

Als je een schaduwboom kiest, controleer dan het kaartje om te zien hoe groot de volwassen boom zal zijn. Zorg er dan voor dat je het ver genoeg van je huis of structuur plant. Je wilt dat de volwassen boom over de zithoek boog voor schaduw, maar je wilt niet veel tijd besteden aan het snoeien van takken weg van het huis.