Waarom is speelgoed belangrijk voor jonge kinderen?

Spelen is essentieel voor baby’s, peuters, kleuters en schoolgaande kinderen. Kinderen hebben veel kansen nodig om met veel goed speelgoed en materialen te spelen en hun verbeelding te gebruiken. We moeten de speelwereld en de grote waarde ervan voor alle baby’s en kinderen (en volwassenen ook) respecteren en begrijpen. Speelgoed is een belangrijk onderdeel van het leven van elk kind. Het is een geweldig gevoel om het juiste speelgoed te geven. Het kiezen van het juiste speelgoed uit de vele mogelijkheden kan zowel voor volwassenen als voor kinderen erg de moeite waard zijn.

Welke vragen moeten ouders stellen voordat ze speelgoed kiezen?

 1. Is het speelgoedveilig? Zijn er potentiële gevaren? Is het product te klein? Elke scherpe randen of losse banden? Is het niet giftig? Zal het een ruwe behandeling vergen? Kan het gemakkelijk worden schoongemaakt? Voldoet het aan de normen voor de veiligheid van consumentenproducten? Is er een garantie?
 2. Is het product leuk? Een stuk speelgoed of product van een kind wordt verondersteld het kind te vermaken. Het moet amuseren, verrukken, opwinden, plezierig zijn en vaardigheden oefenen.
 3. Is het product geschikt? Is dit speelgoed of product nu belangrijk? Past het speelgoed bij de leeftijd, vaardigheden en vaardigheden van het kind? Zal het interesse houden? Zal het kind het product met plezier gebruiken?
 4. Is het product goed ontworpen? Is het gemakkelijk te gebruiken? Ziet het er goed uit?
 5. Is het product veelzijdig?
 6. Is het product duurzaam? Zal het iets zijn dat lang mee gaat? Kinderen spelen hard en onderwerpen hun speelgoed aan veel slijtage.
 7. Is het product verleidelijk en aantrekkelijk voor het kind? Biedt het een gelegenheid voor plezier, om te leren en te denken?
 8. Zal het product het kind helpen zijn creativiteit te vergroten? Met de juiste producten kan het kind de verbeelding uitbreiden in kunst, handvaardigheid, hobby’s, taal, lezen, muziek, beweging en drama.
 9. Zal het speelgoed het kind frustreren of uitdagen? Weet het kind hoe het product moet worden gebruikt? Of zal het te moeilijk zijn om te gebruiken zonder hulp van volwassenen? Biedt het speelgoed iets nieuws om te leren, te oefenen of te proberen?
 10. Komt het product overeen met het pakket en komt het pakket overeen met het product? Als het speelgoed niet overeenkomt met advertenties of verpakking, kan het teleurstellend zijn. Is leeftijdsclassificatie duidelijk? Lijkt het item in de winkel op het product dat wordt weergegeven in de gedrukte media of tv-advertentie?
 11. Zal het speelgoed de kindertijd voeden? Helpt het product het kind emoties te uiten, bezorgdheid om anderen te ervaren en positieve sociale interactie te oefenen? Geeft het waarde aan de kindertijd? Of zijn er gewelddadige, seksistische of andere negatieve aspecten aan het product?
 12. Wat leert het speelgoed? Helpt het bij het vergroten van positief zelfbeeld, waarden, begrip en cultureel bewustzijn? Biedt het praktijk in het opbouwen van vaardigheden? Oog/hand coördinatie? fijne en grote motorische vaardigheden? communicatie? Leert het het kind over het milieu? De gemeenschap? De wereld? Geschiedenis? Wetenschap en/of technologie? Andere vaardigheden?
 13. Kan het product worden gereinigd en hergebruikt? Als het niet wasbaar is, kan het op een praktische manier worden gereinigd?
 14. Is het speelgoed betaalbaar?
 15. Komt de prijs overeen met de ontvangen waarde?

Wat zijn de verschillende soorten speelgoed?

Activiteit speelgoed

Activiteit speelgoed ontwikkelt coördinatie, verbetert kleine en grote motorische vaardigheden en balans. Begin met ballen en zitzakken; voeg een driewieler, fiets, wagen of schaatsen toe. Ook een Wobbel plank is erg geschikt. Je kunt een Wobbel kopen bij velen aanbieders online. Een springtouw en een vlieger zijn geweldig voor buitenplezier. Controleer altijd of uw kind klaar is voor de activiteit.

Creativiteit speelgoed

Creativiteitspeelgoed stimuleert zelfexpressie. Het kind kan maken met kleurpotloden, vingerverf, aquarellen, klei en ambachtelijke sets. Kinderen leren van het volgen van aanwijzingen, een reeks activiteiten en krijgen voldoening bij het voltooien van een project. Vergeet geen activiteiten zoals iets nieuws maken met een kartonnen doos om de verbeelding te stimuleren, zingen of luisteren of muziek maken, of andere creatieve projecten uitproberen.