Zeg gedag tegen vermoeide en zware ogen met een ooglidcorrectie

Hangende en zware oogleden zijn een veel voorkomend probleem onder vrouwen, met name boven een leeftijd van 40 á 50 jaar. De oogleden zijn huidplooien aan de onder- en bovenzijde van de ogen en kunnen afhankelijk van leeftijd, genetische opmaak en afkomst in meer of mindere mate hangen.

Soms zorgen hangende oogleden voor klachten. Niet alleen kan het zorgen voor een oud of vermoeid uiterlijk, de ogen kunnen ook daadwerkelijk vermoeid en zwaar aanvoelen, ongeacht of je daadwerkelijk moe bent.

Een ooglidcorrectie kan dit aanzienlijk verbeteren. Het uitvoeren van een ooglidcorrectie kan bij een cosmetische kliniek, sommige huisartsen en soms ook in het ziekenhuis. Het is één van de meest uitgevoerde cosmetische behandelingen in Nederland.

Uitvoering van een ooglidcorrectie

Bij een ooglidcorrectie wordt meestal overtollig huid van de oogleden chirurgisch verwijderd. Daarvoor maakt de arts een kleine incisie, meestal in een plooi of de rand van de oogleden. Hierdoor is het litteken na herstel vrijwel of volledig onzichtbaar.

Een correctie van de oogleden wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Het is dus niet nodig om onder narcose te gaan en een nacht in de kliniek te verblijven. Wel is het na de behandeling niet mogelijk om zelf deel te nemen aan het verkeer.

Effecten van ooglidcorrectie

Na herstel (dit duurt enkele weken voor de eerste resultaten en enkele maanden voor het eindresultaat), zien de ogen er jonger en frisser uit. Oogleden die in het gezichtsveld hangen zijn weer strak.

De effecten houden doorgaans enkele jaren aan. Soms is het nodig om na enkele jaren nog een nieuwe ooglidcorrectie uit te voeren. De veroudering van de huid gaat namelijk door. Door een verlies aan elasticiteit kunnen ook de behandelde oogleden weer wat verder gaan hangen.

Het is mogelijk om een boven- en onderooglidcorrectie te combineren. De hersteltijd neemt hierdoor iets toe, maar je hebt niet te maken met een dubbele hersteltijd. Over het algemeen wordt aangeraden om na de behandeling een week vrij te nemen. In deze periode vindt het grootste herstel plaats, maar ben je nog niet geheel representatief.