Winter in je tuin? Zo pak je dat aan

Uiteraard kun je niet voorkomen dat de periode van kou en vorst jouw erf bereikt. Maar gelukkig wel hoe groot het effect daarvan zal zijn.

 

Niemand heeft zin om, zodra eventuele sneeuw en vorst weer verdwijnen, tegen een dor landschap aan te kijken. Onze tip: doe dat dan ook niet. Nee niet dat je je blik een andere kant op moet richten. We bedoelen dat je zelf in de hand hebt hoe je tuin er tijdens en na de winter bij ligt. Doe in dat geval het volgende:

Borders bijwerken

In de laatste dagen van het najaar is het helemaal niet ondenkbaar dat er takken en planten afsterven. Controleer of dat het geval is – zie je meestal direct wel – en haal die weg. Hiermee voorkom je erger. Wat nog wel bloeit, laat je lekker staan. Dat komt het uiterlijk van je tuin ten goede en bovendien hebben de vogels die je komen bezoeken daar wat aan.

Gezond Gras

Om je grasmat in een uitstekend econditie achter te laten maai je die nog één of twee keer – die extra beurt is zeker nodig wanneer de periode naar de winter toe nogal mild blijkt. Haal ook takjes en bladeren weg die de groei van je gazon dwarsbomen.

Snoeien maar!

In Nederland hoef je er geen vergif meer op in te nemen dat er daadwerkelijk vaak of veel sneeuw zal vallen. Toch is voorkomen beter dan genezen en raden we je aan om flink wat te gaan snoeien voordat de vorst inzet. Dat is de beste manier om ‘bloedende’ snijwonden aan bomen en planten te voorkomen.

Waterleiding afsluiten

Winter betekent vorst. En vorst is genadeloos! Dus zorg ervoor dat je buitenkraan tijdig afgesloten is. Sproeiers en andere accessoires voor bewatering bewaar je het beste op een veilige en droge plek. Maak ook je goten goed schoon, opdat er geen verstoppingen kunnen ontstaan.

Vogels voederen

In de zomer is jouw tuin een waar banket voor vogels, vol insecten en zaden. Maar in de winter is daar niks meer van over. Daarom is een vogelhuis, in combinatie met verschillende voederplanken in je tuin aanleggen, heel verstandig. Zo komen je vliegende ongediertebestrijders straks terug zodra het weer warm wordt!