Welke autoverzekering kies ik?

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering ligt het voor de hand om in uw omgeving na te gaan welke verzekering het beste is of wordt er gekozen voor een bekende reclame. Toch moet het kiezen van de verzekering van je auto serieuzer genomen worden, want het is een dure kostenpost. Om de beste keuze te maken is het verstandig om goed onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden en deze goed te vergelijken. Met deze tips weet u waarop u moet letten tijdens het vergelijken.

Dekking

Als eerste is het handig om te weten welke dekkingen je hebt. Er zijn drie mogelijkheden: WA, WA+ of Allrisk. In Nederland is het verplicht om de auto minimaal te verzekeren voor WA. Deze dekking vergoedt de kosten voor schade die je veroorzaakt met je auto. Met de WA+ dekking ben je ook verzekerd voor de schade die buiten jouw schuld aan de auto ontstaat. Met een Allriskdekking ben je verzekerd voor die je zelf veroorzaakt.

Waar moet je op letten?

Om het meeste voordeel te krijgen uit je verzekering is het verstandig om goed op deze punten te letten:

Verzekerd tegen aanschaf- of dagwaarde
Bij verzekeringen kun je twee vergoedingen krijgen. Als je de dagwaarde terugkrijgt, dan krijg het bedrag wat de auto kort voor de schade waard was. Daarnaast zijn er ook verzekeringen die de hele aanschafwaarde vergoeden.

Leeftijd van de auto
Bij het kiezen moet je ook letten op de leeftijd van je auto. Een Allriskdekking is voor geschikt voor nieuwere auto’s en een WA-dekking is vooral geschikt voor oudere modellen. De dagwaarde van deze auto’s ligt lager, dus is het voordeliger om een WA-dekking te nemen.

Eigen risico
Bij veel verzekeraars heb je een eigen risico. Als je dan schade oploopt, dan betaal je een deel van de schade zelf. Het is dus voordeliger om een verzekeraar te zoeken waarbij het eigen risico laag is. Hierdoor hoef je minder zelf te betalen.

Passagiers
Als je vaak passagiers in de auto hebt, dan is het verstandig om ook is te kijken naar aanvullende verzekeringen voor inzittenden. Hierdoor ben je verzekerd voor medische kosten of schade aan bagage van passagiers.

Buitenland
Als je vaak naar het buitenland reist, dan moet je ook kijken of je hulp krijgt bij een ongeval in het buitenland.