Handige zelfklustips voor iedereen!

Bijna iedereen heeft weleens een keer in huis geklust. Wat nieuwe accessoires gemaakt voor in de woonkamer, een muur geverfd of misschien zelfs een laminaatvloer gelegd. Er zijn een hoop klusjes die je namelijk zelf in huis kunt doen. Dit is goedkoper en het geeft je meer een voldaan gevoel dan wanneer je iemand ervoor inhuurt en er een hoop geld aan kwijt bent. Wij delen hieronder graag een aantal tips die voor iedereen handig kunnen zijn.

  1. Altijd veilig werken

Veilig werken geldt voor iedereen. En vooral voor iemand die zelf wilt klussen in huis. Kleine klusjes kun je vaak veilig doen, maar grotere projecten niet altijd. Met stroom werken wanneer je nog geen ervaring hebt is geen goed idee. Wil je bijvoorbeeld je woonkamerverlichting veranderen? Dan kun je hierbij beter advies vragen aan een expert. Een expert kan jou direct vertellen waar je allemaal op moet letten en kan jou een hoop zelf laten uitvoeren. Zo leer je het ook het beste. Zelf gaan uittesten kan levensgevaarlijk zijn, dus doe dit vooral niet!

  1. Weet wat je nodig hebt

Ga je een muur verven in huis? Dan heb je muurverf voor binnen nodig. Ga je in de tuin aan de slag? dan heb je buitenverf nodig. Zo zijn er nog genoeg andere regels, tools en apparaten die je voor een bepaalde klus en in een bepaalde ruimte gebruikt. Zorg er daarom voor dat je altijd weet wat je nodig hebt voor een klus. Het handigste is om een lijstje te maken met alle benodigdheden en te kijken wat je al in huis hebt hiervoor. 

  1. Wel of geen vergunning nodig?

In sommige gevallen ga je aan de slag met een groter project. Hier heb je dan vergunningen voor nodig van je gemeente. Voor kleine klussen in en rondom je huis zul je dit niet nodig hebben, maar voor een groot project vaak wel. Wil je bijvoorbeeld iets veranderen aan je dak of wil je je huis uitbreiden? Dan is de eerste stap bellen naar de gemeente en vragen naar vergunningen. 

  1. Surf op het internet

Het internet kan je beste vriend zijn tijdens zelf klussen! Er bestaan een hoop blogs waar je allerlei tips kunt vinden over een bepaalde klus. Hetzelfde geldt voor video’s. Je kunt voor vrijwel elk klusje een tutorial vinden waarin er precies wordt laten zien hoe en wat je moet doen. Een hoop bouwmarkten maken deze video’s ook zelf!