De voordelen van een kinderdagverblijf

Je kind naar het kinderdagverblijf brengen kan veel voordelen hebben. In dit artikel bespreken we 5 voordelen voor jou als ouder én voor je kleintje.

Als jouw kind wekelijks naar de kinderopvang in Breda gaat, draagt dit bij aan de ontwikkeling van je kind. Het kind leert hoe hij om dient te gaan met andere kinderen en komt in contact met ze door allerlei activiteiten. Ook de verandering van omgeving kan bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling. Op deze manier leert het kind omgaan met de verandering van omgeving en leert het onderscheid te maken tussen verschillende plekken.

Een vaste dagindeling

Een van de voordelen van een kinderdagverblijf is een gestructureerde dagindeling. Er zijn vaste tijden voor spelen, eten en slapen. De kleintjes leren op deze manier om te gaan met regelmaat. Het kind weet na een tijdje wat hij kan verwachten. Daarnaast weet je ook als ouder wat je kunt verwachten van het kinderdagverblijf. De kosten zijn duidelijk en vaak zijn luiers en het middageten inbegrepen. Zo hoef je je daar als ouder ook geen zorgen om te maken.

Opbouwen van zelfvertrouwen

Als een kind zich op de opvang op zijn plek voelt is dat natuurlijk heel fijn. Dit draagt voor een groot deel bij aan het opbouwen en vergroten van het zelfvertrouwen. Het kind heeft het gevoel dat hij gewaardeerd wordt en zichzelf kan zijn. Dit draagt bij aan zelfontplooiing en het kind zal zich meer uiten. Op het kinderdagverblijf worden er de hele dag door leuke spelletjes gedaan, naar muziek geluisterd en boekjes voorgelezen. Op een spelende manier wordt er al van alles bijgebracht. Dit draagt weer bij aan de creatieve, motorische en emotionele ontwikkeling.

Voorbereiding op de toekomst

De meeste kinderdagverblijven stimuleren leer- en gedragsachterstand bij een kind. Hierdoor is een kinderopvang een goede voorbereiding op de basisschool. Op veel kinderdagverblijven maakt men gebruik van Vroeg en Voorschoolse Educatie, afgekort VVE. De basisschool betekent een nieuwe fase. Het kan verstandig zijn om je kind eerst te laten ‘wennen’ op zijn toekomstige school. Vaak gaat dit in samenwerking met het kinderdagverblijf.

Een voordeel voor jou als ouder

Voor jou als ouder is het kinderdagverblijf ook een groot voordeel. Zonder al te veel gedoe kun jij iedere dag (of een aantal dagen per week) naar je werk. Het inkomen gaat er niet op achteruit en je doet, naast de opvoeding van je kind, je eigen dagelijkse werkzaamheden. Jouw kind is verzekerd van opvang bij het kinderdagverblijf. Als er leidster ziek is komt er vervanger in de plaats.

Wanneer naar de kinderopvang

De meeste ouders brengen hun kleintje na ongeveer drie maanden voor het eerst naar een kinderdagverblijf. Je kunt je kindje al vanaf 6 weken naar de opvang brengen. Sommige kinderdagverblijven hanteren een andere leeftijdsgrens. Dit kun je uiteraard navragen. Er is geen bepaalde leeftijd om je kind naar de opvang te brengen. Doe vooral waar jij een goed gevoel bij hebt!