Hoe kom ik van mijn (hevige) acné af?

Hoe kom ik van mijn (hevige) acné af?

Heel veel pubers, maar ook volwassenen, hebben last van acné. Het komt voornamelijk voor op de neus en op het voorhoofd. Maar ook de wangen en kin zijn bekende plekken waar acne voorkomt. In veel gevallen kan je met een milde acne behandeling de strijd winnen. Als je last hebt van hevige acné is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts of dermatoloog.

Wat is acné precies?

Acné is een huidaandoening. Misschien we de bekendste en meest voorkomende die we kennen. Het komt veelal voor bij kinderen die in de pubertijd zitten. Dit komt voornamelijk dat de hormonen invloed hebben op de talgproductie. Maar ook op latere leeftijd kan je er behoorlijk veel last van hebben.

De oorzaak van acne is vrij ingewikkeld maar heeft vrijwel altijd te maken met een verhoogde talgproductie, een verstopte talgklieruitgang en de Propioni Acnes bacterie. Ze veroorzaken ene ontsteking rondom de haar/talgfollikel.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Bij de meeste problemen van acné kunnen met crème of een lotion verholpen worden. Bijvoorbeeld met de Mesoestetic acne peeling. Deze producten zorgen ervoor dat de talgklier niet verstopt raakt. Hierdoor kan talg dus gemakkelijk uit de huid komen blijft je gezicht bespaard van mee-eters en puistjes.

Blijven de problemen zich aanhouden? Dan is het verstandig om eens met een huisarts of dermatoloog te gaan praten. Zij hebben nog vele andere behandelmogelijkheden waarmee je van de problemen af kan komen. Op recept kan je eventueel medicijnen krijgen bij de apotheker.

Naast medicijnen zijn er andere methoden zoals lichttherapie die helpen bij het verminderen van acne. Het is verstandig om voor deze toepassingen navraag te doen bij uw huisarts.

Wat je vooral niet moet doen

Knijp je puisten vooral niet uit. De verleiding is vaak erg groot maar we raden dit ten zeerste af. Door het knijpen druk je de talg niet alleen naar buiten, maar ook verder naar binnen. De talg die je naar binnen drukt, komt buiten de talgklier en kan gaan ontsteken waardoor je de situatie alleen maar verslechterd.