Hoe je jouw kind kunt helpen tijdens de Cito toets

Alle leerlingen in het primair onderwijs maken tussen 15 april en 15 mei een verplichte eindtoets, zoals de Cito Toets. Deze periode is voor veel kinderen een spannende tijd. Daarom vind je hier enkele tips om jouw kind te steunen in deze spannende periode.

Leg uit wat de Cito toets in houdt

Veel kinderen voelen de druk om te presteren. Probeer uit te leggen waarom je zoon of dochter deze toets moet maken. Het is niet de bedoeling om zo hoog mogelijk te scoren, maar puur en alleen om een inschatting te maken van het kennisniveau om zo ook mede te bepalen naar welke vervolg school ze gaan. Het is geen intelligentietest. Er zijn namelijk meerdere factoren van invloed, zoals concentratie, doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid en belangstelling. Maak ook duidelijk dat de oordeel van de leraar of lerares niet minder belangrijk is dan de uitslag.

Oefentoetsen

Het is altijd goed om je kind van te voren te laten oefenen. Hierdoor weten ze wat voor vragen ze ongeveer kunnen verwachten, waardoor de echte Cito Toets minder spannend is. Ook krijgen ze door te oefenen meer zelfvertrouwen en vergroten ze hun kennis en vaardigheden in rekenen, taal en toetsen maken. Je zoon of dochter maakt door te oefenen kennis met de vraagstelling van Cito. De cito toets groep 8 oefenen is heel gemakkelijk te oefenen op de laptop of op een tablet.

Voldoende rust en slaap

Een goede nachtrust is ook erg belangrijk voor voldoende concentratie. Laat daarom je kind minimaal 8 uur slapen. Ook voldoende ontspanning gedurende de dag is erg belangrijk. Ga er even op uit en laat je kind lekker buiten spelen.

Na de toets

Vier dat de Cito Toets erop zit en neem je kind ergens mee naartoe om dit te vieren. Denk aan een speeltuin of ga bijvoorbeeld een ijsje halen.

De uitslag

Het kan zijn dat de uitslag anders is dan verwacht. Vraag dan een gesprek met de leerkracht aan. De leerkracht ziet jouw zoon of dochter namelijk het gehele jaar en weet dan ook een inschatting te maken of de uitslag klopt of niet.