Hoe help je iemand die volledig in de put zit? 3 tips!

Al tijden merk je dat je beste vriend(in), zus, broer, dierbare collega, buurvrouw of kennis niet lekker in haar vel zit. Lusteloos, somber, soms zelfs enorme huilbuien en gewoon niet persoon die ze ooit was. We voelen ons allemaal wel eens minder prettig. Door vermoeidheid, vervelende gebeurtenissen of zelfs gewoon de overgang van het weer.

Als iemand echt volledig in de put zit, kan dit echter ook zorgen opleveren bij de omgeving. Misschien voel je je wel heel verantwoordelijk voor het welzijn van deze persoon. Wil je graag iets doen zodat hij zich beter zal voelen. Maar wat doe je dan? Hoe help je iemand die zo in de knoop zit met zichzelf? Hieronder volgen drie relatief eenvoudige tips.

1.      Een hart onder de riem

Soms heeft iemand niet meer nodig dan gewoon weten dat er mensen zijn die aan ze denken. Stuur bijvoorbeeld eens een bos bloemen of een borrelpakket op. Leuk om te krijgen én om te geven. Voeg een mooi kaartje toe met een lieve tekst en je kunt iemands hele dag maken. Gewoon het gevoel dat je gezien wordt, dat iemand om je geeft. Dat is iets wat deze persoon op dit moment enorm goed kan gebruiken.

Geef je een lekker borrelpakket? Vergezel dit dan ook direct met de boodschap dat jullie samen binnenkort een keer gaan borrelen. Een avondje vol ouderwetse gezelligheid, slechte films, lekkere snacks en drankjes. Even opladen.

2.       Praten

Als je merkt dat iemand totaal niet lekker in zijn vel zit, vind je het misschien lastig om hierover te praten. Want wat nou als deze persoon helemaal geen zin heeft om erover te praten? Misschien heb je wel het idee dat dit jou niks aan zal gaan. De enige manier om dit te ontdekken is door ernaar te vragen.

Sommige mensen voelen zich juist erg eenzaam doordat niemand vraagt. Hebben het gevoel dat ze niet gezien worden. Jij kunt dat gevoel doorbreken door simpele vragen te stellen. Bijvoorbeeld: ‘ik heb het gevoel dat je je niet zo fijn voelt, klopt dat?’ Als deze persoon er niet over wil praten, dan hoeft dat niet. Iedereen heeft het recht om zijn of haar gevoelens voor zichzelf te houden. Wel is het belangrijk om te laten weten dat jij een luisterend oor kunt zijn. Dat je merkt dat er iets speelt. Dat is in veel gevallen al goud waard.

3.      Vraag hoe jij kunt helpen

Doet de ander zijn verhaal? Probeer dan zoveel mogelijk te voorkomen dat je ongevraagd advies gaat geven. Hoogstwaarschijnlijk zal jij heel anders dealen met de situatie dan deze persoon. Misschien is er wel helemaal geen eenvoudige kant-en-klaar oplossing. Daarom is het belangrijk om dit deel vooral bij de persoon zelf te houden. Mits hij of zij om advies vraagt.

Probeer wel te laten weten dat jij er bent. Bijvoorbeeld door te vragen hoe jij kunt helpen. Wat kun jij doen zodat de ander zich beter gaat voelen? Denk bijvoorbeeld aan vaker afspreken, even een telefoontje tussendoor of misschien wel een boodschapje doen. Dit soort kleine dingen kunnen  groot verschil maken.