Feestdagen vieren in Nederland

Hoewel veel kersttradities over de hele wereld hetzelfde zijn, heeft elk land zijn eigen wendingen, en Nederland is niet anders. Voordat we kerstmis vieren is er eerst nog Sinterklaas. Tijdens deze feestdagen kun je de Sinterklaas vlag ophangen om deze speciale dagen te vieren. Er zijn een aantal dingen die je moet weten over Sinterklaas en Kerstmis. Lees hier meer.

Sinterklaasavond

Sinterklaas is een feestdag voor kinderen die al meer dan 300 jaar bestaat. Mensen hangen vlaggen van Sinterklaas zoals die van vlaggenclub.nl op en doen andere activiteiten om deze feestdag te vieren. Men zegt dat Sinterklaas op 5 december met de stoomboot uit Spanje komt. Vervolgens gaat Sinterklaas naar elk huis om lekkere snoep en cadeautjes achter te laten. Zwarte piet helpt Sinterklaas hierbij. Ze gaan door de schoorsteen om cadeaus voor kinderen achter te laten. Hierdoor zitten ze helemaal onder het roet. Is Sinterklaas niet gewoon een ander woord voor Kerstman? Nee. Sinterklaas komt uit een tijd vóór de Engelstalige traditie van de kerstman. Sinterklaas werd geïntroduceerd kort nadat de Nederlanders Amerika hadden gekoloniseerd.

Kerstmis

Kerstmis is een feestdag waarbij de geboorte van Jezus wordt gevierd. Dit is een christelijke feestdag die in veel landen wordt gevierd. Alle christenen vieren de geboorte van Jezus op 25 December, hoewel de exacte geboortedatum eigenlijk nog onduidelijk is. Op kerstavond worden er kerkdiensten gehouden om de geboorte te vieren. Dit is over het algemeen de drukst bezochte kerkdienst van het hele jaar. Tijdens de kerst komen families samen om met z’n allen te eten, elkaar cadeaus te geven en vaak ook om spelletjes te doen. Dit is ook waar kerst voor staat, warmte, versiering, verlichting en heerlijk eten.

Kerstpakket

Als je voor een Nederlands bedrijf werkt, krijg je waarschijnlijk elk jaar een kerstpakket. Dit is een kerstgeschenkdoos die bazen vlak voor Kerstmis aan hun werknemers geven als een traditionele manier om hen te bedanken voor al hun harde werk van het afgelopen jaar. De traditie van het uitdelen van kerstpakketten stamt uit het verleden, toen landarbeiders eten kregen om met kerst mee naar huis te nemen voor hun familie. Mensen die in Nederland werken krijgen nog steeds cadeaus van hun bedrijf. Meestal zijn deze geschenken voedselmanden.