Een kleine op komst: drie tips voor een stress loze zwangerschap

Als je zwanger bent, en de kans groot is dat je binnenkort een nieuwe gezinslid kan toevoegen, is het belangrijk dat je weet wat je te wachten staat. Of het nu je eerste, tweede of zesde kind is. Al het begin is spannend. In dit artikel worden drie tips gegeven ter voorbereiding op de nieuwe kleine baby.

Eet gezond en gevarieerd

Het kindje is vanaf het eerste moment volledig afhankelijk van jou. Hoe je beweegt, je stress, maar ook je gezonde en gevarieerde voeding. Als je te misselijk bent om wat te eten probeer dan een multivitamine te slikken. Op deze manier komen er genoeg vitamines bij de baby. Begin meteen na het ontdekken van de zwangerschap aan het slikken van foliumzuur. Foliumzuur moet je slikken van 4 weken vóór de zwangerschap tot en met week 10. Foliumzuur vermindert het risico op neurale buisdefecten zoals een open rug en gespleten lip. Daarnaast is het advies om dagelijks 10 mg vitamine D te slikken.

Niet roken

Een van de belangrijkste adviezen die artsen aan nieuwe (bijna) moeders kan geven is: stop met roken. Je bloedvaten transporteren deze schadelijke stoffen via het bloed naar de placenta, die in gezonde toestand zorgt voor de toevoer van voedingsstoffen naar de baarmoeder waarin het kindje groeit. Dit kan zorgen voor een afwijkende ontwikkeling van de baby en verminderde doorbloeding van de placenta. Roken kan daarom een negatieve invloed hebben op de groei en ontwikkeling van je kindje. Ook het meeroken is bijna net zo slecht als dat je zelf rookt. Zorg dus dat de mensen om je heen daarvan op de hoogte zijn of zeg het tegen ze. Het is immers deels jouw verantwoordelijkheid Het is dan ook zeker verstandig om te stoppen met roken als je zwanger wilt worden of al zwanger bent.

Vermijd stress en verdiep je in de zwangerschap

Negen maanden stressen. Gaat alles wel goed met het kindje? Doe ik het goed genoeg? Hebben we de kinderkamer of voordat de kleine komt? Hebben we genoeg speelgoed van Little Dutch of Happy Horse? Een kindje ter wereld brengen is niet niks. Een beetje stress tijdens de zwangerschap is dan ook niet meer dan normaal. Teveel is niet goed, want je kindje heeft er last van. Zorg dus dat je genoeg ontspanning hebt en ook van je zwangerschap geniet. Een voorbeeld van bewegen en relaxen is het beoefenen van zwangerschaps-yoga of mediteer. Andere sporten werken vaak ook ontspannend. Echter liever geen contactsporten, sporten waarbij je hard kunt vallen of iets tegen je buik kunt krijgen. Bekijk vlogs van nieuwe mama’s op Youtube voor alle weetjes, tips en trics over jonge kinderen.