Wat je allemaal wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap

Wat je allemaal wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap

In veel blogs voor vrouwen wordt af en toe wat geschreven over zwangerschap. Toch is het soms verwarrend wat je allemaal wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Mag je garnalen zwanger? En hoe zit het met koffie? Wij hebben het even voor je uitgezocht wat je het liefst moet vermijden en vooral ook waarom!

Gevaarlijk door bacteriën

De eerste categorie aan producten die je beter niet kan eten tijdens de zwangerschap worden afgeraden omdat het gevaarlijke bacteriën kan bevatten. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn en deze zijn (meestal) niet schadelijk voor vrouwen die niet zwanger zijn. De kans dat je besmet raakt en ziek wordt van de bacteriën in deze producten is redelijk klein, maar als het wel gebeurt kunnen de gevolgen erg ernstig zijn. Let tijdens je zwangerschap dus voornamelijk goed op met rauwe producten. Dit kan rauw vlees, rauw ei, rauwe en gerookte vis of zelfs kaas van rauwe melk zijn.

Gevaarlijke stoffen

Daarnaast is er nog een categorie met producten die je beter kunt vermijden omdat het anderzijds schadelijke stoffen kan bevatten. De duidelijkste in deze categorie is natuurlijk alcohol. Maar vermijd daarnaast ook lever, leverworst en leverpaté. Ook sommige soorten vis zoals tonijn kun je beter vermijden, zelfs als deze uit blik komt of gerookt is. Kruiden pillen en kalebaskalk worden ook afgeraden tijdens zwangerschap.

In beperkte hoeveelheid

Gelukkig wordt niet alle afgepakt en zijn er ook een paar (lekkere) dingen die met mate nog mogen. Zo mag je één kopje koppie per dag en maximaal twee keer vette vis per week eten. Als je heel erg van drop houdt heb ik toch een vervelend nieuwtje voor je. Er wordt aangeraden om je drop inname te beperken tot maximaal 3 dropjes per dag. Ook de keukenkruiden moeten geminderd worden. Als laatst wordt ook borstvoedingsthee afgeraden, omdat dit te veel sterke kruiden bevat.