Hoe helpt botox tegen hyperhydrosis

Overmatig zweten kan erg lastig zijn, zweetvlekken in uw kleding en het gewoon bijna niet droog kunnen houden onder uw oksels. Er zijn manieren om het zweten te verminderen, bijvoorbeeld een aantal aanpassingen maken in uw levensstijl. Wanneer zelfs dit niet helpt, dan zijn er gelukkig nog andere oplossingen. Eén hiervan is botox. Nu zult u denken hoe kan botox helpen tegen hyperhydrosis? In deze blog leggen wij dit aan u uit.

Botox als redmiddel tegen zweten

Botulinetoxine staat ook wel beter bekend als botox. Het is een natuurlijk eiwit dat door een bacterie wordt gemaakt. Botox is vooral bekend geworden door het gebruiken van de eiwit als antirimpelmiddel. Maar het kan ook voor allerlei andere doeleinden worden ingezet, bijvoorbeeld als middel tegen overmatig zweten. 

Hoe werkt botulinetoxine tegen zweten?

Om te begrijpen hoe botox tegen zweten werkt, moet u eerst weten hoe wij als mensen zweten. Zweet wordt aangemaakt doordat zenuwen in de huid een signaal sturen naar onze hersenen die vervolgens een signaal versturen naar de zweetklieren. Dit signaal kan bijvoorbeeld verstuurd worden doordat het warm is en ons lichaam moet afkoelen, of wanneer we zenuwachtig zijn. Wanneer dit signaal aankomt bij de zweetklieren wordt de zweetproductie gestart. Wanneer er genoeg zweet aan is gemaakt, wordt de zweetproductie gestopt. Maar bij mensen met hyperhydrosis worden de zenuwen overprikkeld en produceren de zweetklieren een overmatige hoeveelheid aan zweet. 

Door het plaatsen van botox in de oksels wordt ervoor gezorgd dat de signalen van de zenuwen niet meer bij de zweetklieren aankomen. Op deze manier worden de zweetklieren niet meer geactiveerd en stopt de zweetproductie. Wanneer u botoxinjecties in uw huid laat plaatsen, kan het een paar dagen duren voordat de behandeling werkt. De botox moet zich namelijk eerst verspreiden en de zweetklieren moeten de eiwitten op hebben genomen. Bij de ene persoon gebeurt dit sneller dan bij de ander. Over het algemeen zal u een verschil merken na twee dagen na de botox behandeling tegen zweet. Na twee weken zal het resultaat maximaal zijn en produceert het behandelde gebied merkbaar een stuk minder zweet. 

Hoe lang zijn de resultaten van de behandeling merkbaar?

De botox behandeling zal het overmatig zweten niet permanent verminderen. De resultaten van de aller eerste botox behandeling zal ongeveer drie tot vier maanden aan houden. De resultaten van een vervolgbehandeling zullen langer merkbaar zijn. Dit zal ongeveer vier tot zes maanden zijn. Na deze perioden is het mogelijk om de behandeling te herhalen.