Geef je tuin meer warmte met Cortenstaal

Cortenstaal is een veelzijdig metaal – flexibel en stevig en vrijwel onderhoudsvrij. Het is geen wonder dat ontwerpers er zo gek op zijn.

Corten – of verweringsstaal – wordt meestal gebruikt voor landschapsarchitectuur en buitenbouw. Het is gemaakt van legeringen die ervoor zorgen dat het oppervlak een zelfbeschermende roest ontwikkelt bij blootstelling aan weer. Het isolerende patina is bestand tegen corrosie, vereist geen verf of weerbestendigheid en doet geen afbreuk aan de structurele sterkte.

Landschapsontwerpers waarderen Cortenstaal meer dan alleen de warme tint. Over het algemeen verkrijgbaar in plaatvorm, zijn sterkte en duurzaamheid gecombineerd met minimale dikte (meestal 3/16 of 1/4 inch), waardoor het kan dienen in situaties waar een betonnen muur bijvoorbeeld niet zou passen of visueel zijn omgeving zou overweldigen. Cortenstaal  wordt gebruikt voor muren, randen, verdelers, plantenbakken, poortafwerkingen en priëlen; de veelzijdigheid lijkt inderdaad alleen beperkt door de verbeeldingskracht van de ontwerper.

Het gebruik van Cortenstaal in je tuin

Om meer bescheiden Cortenstaal-accenten in uw tuin te brengen, moet u rekening houden met het brede scala van voorgemaakte plantenbakken, vuurkorven, banken en boxen met verhoogde bedden die overal online en bij winkels verkrijgbaar zijn.

Het gebruik van Cortenstaal op grotere schaal kan het beste worden overgedragen aan professionele ontwerpers en aannemers, vooral als het gaat om problemen met drainage, draagkracht en bodembehoud. Grotere installaties worden doorgaans off-site geproduceerd.

Houd rekening met de kwetsbaarheden van het materiaal bij het kiezen waar en hoe het te gebruiken: de corrosiebestendigheid van het metaal is niet zo groot in zoute lucht of bij constant contact met water. Wees voorbereid om speciale drainage te bieden voor muren die zijn geaard in zware grond, en houd er rekening mee dat afvloeiing van het metaal aangrenzende oppervlakken, zoals beton, kan bevuilen.

Wil je ook aan de slag met Cortenstaal? Bij Metaalcenter kun je cortenstaal kopen in allerlei formaten, zodat je zelf die warme plantenbak of vuurkorf kan maken.