Bij welke klachten kan een buikband mij helpen?

Een damesbuik heeft het niet altijd makkelijk. Menstruatiepijn, zwangerschapsklachten en klachten na een bevalling. Zo maar wat voorbeelden van perioden waarbij we wel wat steun kunnen gebruiken. In dit artikel vind je een handig overzicht van de verschillende soorten buikbanden die je tegenwoordig kunnen helpen.

Tijdens de zwangerschap

De laatste maanden van de zwangerschap zal je buik behoorlijk zijn gegroeid en in gewicht zijn toegenomen. Hierdoor zullen de rugspieren en buikspieren meer gewicht moeten dragen. Ook zullen de buikspieren extra worden uitgerekt. Daarnaast zullen de bekken soepeler worden en wat worden uitgerekt. Door de extra belasting kunt u klachten krijgen zoals lage rugpijn, een zware buik en bekkeninstabiliteit.

Om je door de laatste maanden van de zwangerschap te helpen, kan een zwangerschapsband een letterlijk “steuntje in de rug” zijn. Een zwangerschapsband ondersteunt je buik vanaf de onderzijde. Hierdoor komt er wat minder belasting op de onderrug en buik. Ook kan de band rond de bekken worden gedragen waardoor het werkt als bekkenband.
Dankzij de ondersteuning krijgt het lichaam meer de kans om te herstellen en worden extra klachten, gedeeltelijk voorkomen.

Voorbeelden vindt je via: zwangerschapsbanden.

Na de bevalling

Na de bevalling, zal het lichaam niet meteen herstelt zijn. Er heeft overbelasting plaats gevonden van spieren en gewrichten. Het herstel heeft vaak wel meerdere weken tijd nodig. Er wordt zelfs gesproken van “9 maanden op, 9 maanden af”. Of ter wel, ook na de bevalling kan je de zwangerschap nog wel 9 maanden merken.

Met name de eerste weken kan je merken dat het lichaam moet herstellen. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van de volgende klachten:

  • Bekkeninstabiliteit
  • Aambeien
  • bloedverlies
  • extra transpireren
  • Kraamtranen
  • Tepelkloven
  • Trombose
  • rugklachten
  • pijnlijke buik

Nog wel tot vijf weken na de bevalling, kan er bloedverlies optreden. De eerste 24 uur zal de hoeveelheid het grootste zijn. Soms wel een vol maandverbandje per uur. Dit bloedverlies ontstaat door de wond in de placenta door de bevalling.

Het vocht wat je extra hebt vast gehouden, zal je lichaam na de bevalling zelf weer afvoeren. Dit kan je merken door extra vaak te moeten plassen en door transpireren.

Om extra ruimte te maken zullen de bekken wat ruimer worden. Ondanks dat het lichaam dit zelf regelt, ontstaat er toch een flinke belasting op de bekken. Hierdoor kan bekkeninstabiliteit ontstaan. Een bekkenband dragen en voldoende rust kan je hier bij helpen.

Door extra gewicht van de buik, raken ook de onderrug en buikwand vaak overbelast. Het is daarom van belang om voldoende rust te hebben en zwaar tillen te voorkomen. Ter ondersteuning kan je een buikband voor na de bevalling dragen. Dit is een gecombineerde buikband, rugbrace en bekkenband. Dergelijke banden worden sluitbanden genoemd en tegenwoordig steeds meer gebruikt. Meer informatie vind je via: buikbanden.

Rust en gezond leven zijn altijd van belang. Maar zeker tijdens en na de zwangerschap. Zorg voor goede voeding, voldoende rust, drink water en probeer voldoende buiten te ontspannen. En bovenal . . . probeer bewust te genieten van de kleine aanwinst.